POBEDNIK U TRGOVINSKIM RATU KINE I SAD: Ameri pristali da ponovo delovima snabdevaju Huavej
Foto: EPA, AP

pOTVRDIO TRAMP

POBEDNIK U TRGOVINSKIM RATU KINE I SAD: Ameri pristali da ponovo delovima snabdevaju Huavej

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp potvrdio je u subotu u Osaki kako neće biti uvođenja dodatnih sankcija Kini "bar za sada" s obzirom da obe strane nastavljaju s pregovorima pa je potvrdio da će američke kompanije nastaviti da snabdevaju kineskog telekomunikacionog diva Huavej.

Po Trmpovim rečima, pregovori će se nastaviti "tamo gde smo stali" kada je došlo do njihovog prekida ranije ove godine. Takođe je potvrdio kako će Kina povećati svoju kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

"Šaljemo i prodajemo Huaveiju velik broj proizvoda koji se sklapaju u razne stvari koje oni prave i kazao sam da je to OK, da ćemo nastaviti prodavati te proizvode", rekao je američki predsednik.

"Zastajemo s carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode", kazao je Tramp potvrdivši kako se s kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom dogovorio da će SAD odustati od uvođenja novih carinama na kineski uvoz, dok će Kina kupiti više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Zajednički interesi Kine i SAD-a veći su od naših razlika, kazao je jedan kineski diplomata u subotu, nakon razgovora predsednika dve zemlje na marginama sastanka G20 u Osaki.

"Kina i SAD obe se nadaju da svet može ostvariti stabilan rast", kazao je novinarima Vang Siaolong, posebni izaslanik ministarstva spoljnih poslova na samitu G20 i glavni direktor Sektora za međunarodne ekonomske odnose.

Primirje koje su danas postigle dvije najveće ekonomije sveta donielo je olakšanje svetskim čelnicima okupljenim u Osaki, s obzirom na to da je godinu dana trgovinskog rata donelo ogromne troškove kompanijama, merene milijardama, smanjilo globalnu proizvodnju i opskrbu i zabrinulo finansijska tržišta.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track