Najnovije vesti

KAO DA SMO U PAKLU, GORI I NEBO I ZEMLJA: U Evropi vrućine do sada ubile 10 osoba, SMRTONOSNI VRELI TALAS JURI KA SRBIJI! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

saharski talas

KAO DA SMO U PAKLU, GORI I NEBO I ZEMLJA: U Evropi vrućine do sada ubile 10 osoba, SMRTONOSNI VRELI TALAS JURI KA SRBIJI! (VIDEO)

Planeta

Najmanje sedam osoba umrlo je tokom vikenda u Evropi od posledica visokih temperatura, a u Francuskoj i Španiji besne šumski požari koji su uništili velike površine zemljišta.

Tokom vikenda stradale su dve osobe u Francuskoj, dve u Španiji i tri u Italiji. Saharski talas vreline koji je pogodio delove Evrope početkom nedelje, odneo je u Francuskoj u sredu tri života, atko da je ukupan broj žrtava porastao na 10.  

U francuskom regionu Gard zabeležene su temperature od 45,9 stepeni, a varnice su izazvale požar koji je spalio 550 hektara zemljišta i uništio nekoliko kuća i automobila.

Jedan muškarac (53) je preminuo dok je učestvovao u biciklističkoj trci u regionu Arjež, a policija istražuje tačan uzrok smrti. Pošto su se i drugi takmičari žalili na mučninu, organizatori su trku otkazali. Još jedan biciklista preminuo je u regionu Vokliz na jugu države, nakon što se onesvestio zbog velike vrućine.

U Francuskoj je inače u 25 od 90 administrativnih okruga usvojena uredba o ograničenju korišćenja vode, pre svega za poljoprivredu što može da utiče na žetvu.

Na poljoprivrednom imanju u španskom gradu Kordobi preminuo je 17-godišnji radnik posle rashlađivanja u bazenu, a u severnom španskom gradu Valjadolidu je na ulici preminuo 80-togodišnjak.

"Vrućina je pogodila i vinograde Eroa, primećena je velika šteta", rekao je jedan od vinogradara. Većina požara koja je izbila u Španiji stavljena je pod kontrolu, međutim vatrogasci se i dalje bore sa vatrom u Toledu i Madridu koja je spalila više od 20 kvadratnih metara zemlje.

U italiji su preminuli tri osobe, jedan beskućnik pronađen je mrtav u Milanu, a u Veroni dve starije osobe. Nemačka meteo služba upozorila je na ekstremne vrućine, a temperature su u nekim pokrajinama, poput Saksonije, dostigle i 39 stepeni.

Pojedini takmičari atletske trke koja se održavala u Frankfurtu, kolabirali su zbog vrućine. U Italiji, papa Franja je tokom jutrošnje molitve rekao da se molio za one koji su najviše pogođeni vrućinama - bolesne, stare, građevinske radnike i one koji moraju da rade napolju.

Kako najavljuju meteorolozi narednih dana paklene vrućine stižu i u Srbiju. Sutra i u utorak, prema najavi meteorologa, očekuje visoke temperature i do 38 stepeni.

Stručnjaci savetuju da u takvim ekstemnim prilikama treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičke aktivnostit, uzimati više tečnosti, izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA/AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...