PROTESTI U HONGKONGU POSTALI NASILNI: Demonstranti kolicima razbili vrata zgrade Vlade, policija upotrebila suzavac i pendreke (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

opasno

PROTESTI U HONGKONGU POSTALI NASILNI: Demonstranti kolicima razbili vrata zgrade Vlade, policija upotrebila suzavac i pendreke (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Policija u Hongkongu upotrebila je pendreke i suzavac da rastera demonstrante da zauzmu delove grada uoči godišnjice predaje te bivše britanske kolonije Kini.

Demonstranti su planirali da pokušaju da poremete godišnju ceremoniju podizanja zastave kojoj su u ponedeljak prisustvovati visoki zvaničnici Hongkonga i Kine, javila je agencija Frans press.

Nekoliko stotina uglavnom mladih, maskiranih bili su na čelu ovog događaja koji se smatra najvećom eksalacijom od 12. juna kada je 5.000 žandarma ispalilo gumene metke tokom sukoba.

Demonstranti su koristili metalna kolica da probiju kroz prozor ulaz u zgradu legislativnog tela, prenosi CNN.

Kako navode agencije, u obračunu policije sa demonstrantima ima povređenih.

Danas je 22. godišnjica predaje Hongkonga Kini, a demonstranti su za kasnije posle podne najavili masovna okupljanja.

Protesti se održavaju na svaku godišnjicu povratka Hongkonga pod vlast Kine, ali ove godine uz veći broj demonstranata zbog nezadovoljstva građana vladinim predlogom zakona koji omogućava izručenje osumnjičenih Pekingu.

1 / 9 Foto: EPA

Na prethodna dva protesta zbog tog predloga tog zakona je, prema proceni organizatora, učestvovalo više od milion ljudi.

Kurir.rs/Agencije

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track