RJABKOV: Sankcije SAD su dovele do toga da Iran prekorači granicu zaliha obogaćenog uranijuma
Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

reakcija

RJABKOV: Sankcije SAD su dovele do toga da Iran prekorači granicu zaliha obogaćenog uranijuma

Planeta -

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da su sankcije Sjedinjenih Država dovele do toga da Iran prekorači granicu zaliha slabo obogaćenog uranijuma.

Rjabkov je rekao i da je Iran unapred upozorio na taj svoj potez i pozvao sve strane da "izbegnu eskalaciju ", te dodao da potez Irana "jeste nešto za žaljenje", ali da ne bi trebalo da bude predimenzioniran, prenosi AP.

Visoki ruski diplomata je dodao i da je ovakav razvoj situacije prirodan rezultat kampanje maksimalnog pritiska od strane SAD.

"Iran se suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država, nezamislivim i bez presedana, što uključuje i embargo na trgovinu naftom, a to je pokušaj da se u potpunosti zaustavi razvoj ove države", naglasio je Rjabkov.

Iran je danas potvrdio da je probio granicu zaliha slabo obogaćenog uranijuma postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom s velikim silama, čime je izvršio prvo veliko odstupanje od tog dogovora iz 2015.godine koji je Vašington napustio pre godinu dana, navodi agencija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track