TRAMPOVA ĆERKA POSTAJE SVE MOĆNIJA: Nikada predsedničko dete nije imalo toliko uticaja u američkoj administraciji (VIDEO)
Foto: AP / Manuel Balce Ceneta

analiza cnn

TRAMPOVA ĆERKA POSTAJE SVE MOĆNIJA: Nikada predsedničko dete nije imalo toliko uticaja u američkoj administraciji (VIDEO)

Planeta -

U tekstu pod nazivom "Ivanka Tramp: Savetnica, kćerka i ove nedelje diplomata", CNN se bavi prisustvom kćerke predsednika SAD i njenim razgovorima sa najvišim zvaničnicima sveta tokom posete Donalda Trampa Aziji.

Uoči istorijskih koraka američkog predsednika Donalda Trampa u Severnoj Koreji, američka delegacija bila je u redu za fotografisanje sa svojim južnokorejskim kolegama u Plavoj kući, dok je državni sekretar Majk Pompeo koračao iza grupe, piše CNN.

Tramp i Mun Džae-in, zauzeli su svoja mesta u centru, a iza njih je bila Munova supruga, Kin Džung-suk.

Sledeći američki zvaničnik u redu nije bio neko iz Trampovog kabineta ili tima nacionalne bezbednosti, već njegova viša savetnica i kćerka Ivanka Tramp.

Dok su kamere "škljocale" Pompeo se nezgrapno "muvao" okolo, a bilo je potrebno izvesno vreme da prva ćerka shvati da on pokušava da se "uvuče".

Na kraju se pomerila u stranu da bi pustila državnog sekretara da zauzme mesto izmedu nje i južnokorejske prve dame.

Taj trenutak je prikazao neobično važnu ulogu koju je Ivanka Trump odigrala tokom Trampovog putovanja u Aziju: prva ćerka je bila u centru pažnje i imala dužnost iznad one koju ima stariji pomoćnik na svetskoj sceni, u njenim stalnim naporima da se pokaže kao diplomata.

Kod kuće u Vašingtonu, zvaničnici nacionalne bezbednosti namrštili su se zbog velikog prisustva koji je Ivanka imala u inostranstvu, ali oni bliski predsedniku opisali su to kao posao kao i obično.

Administracija, posebno Istočno krilo, je jasno stavilo do znanja da Ivanka Tramp nije prva dama.

foto: AP / Manuel Balce Ceneta

Ali, Melanija Tramp, koja je pratila predsednika na nedavnim putovanjima u Evropu i Tokio, preskočila je posetu Osaki na samit G20 i posle putovanje u Seul.

Njena direktorka za komunikacije i sada sekretarica za štampu Bele kuće Stefani Grišem odbila je da pruži razlog za odsustvo.

S druge strane, prva ćerka je ove sedmice uskočila u inostranstvu na jedinstven i bez presedana način kao član američke delegacije i član predsedničke porodice.

foto: AP Photo/Susan Walsh

Nikada ranije nijedno predsednikovo dete nije bilo toliko blizu, nije imalo toliko uticaja i marketinškog znanja da bi stvorilo prostor u administraciji, što se videlo na G20 gde se ona pojavljivala na ravnopravnoj osnovi sa zvaničnicima na nivou vlade, piše CNN.

Ona to pokazuje i naporima koje ulaže da izgradi odnose sa svetskim liderima na ovakvim skupovima. Tokom četvorodnevnog putovanja, Ivanka Tramp je prisustvovala mnogobrojnim bilateralnim sastancima na forumu G20 u Osaki.

Ona je bila na pozornici na forumu za ekonomsko osnaživanje žena sa japanskim premijerom Šinzo Abeom i holandskom kraljicom Maksimom, koji su izneli svoja opažanja na njenu inicijativu za globalni razvoj i prosperitet žena.

Francuska vlada objavila je video snimak na kome se vidi kako ona pokušava da razgovara sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, predsednicom MMF-a Kristin Lagard i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Njeno pojavljivanje pred kamerama probudilo je spekulacije o njenoj budućoj političkoj budućnosti.

"Ako se ikada bude kandidovala za predsednika, teško će je bilo ko pobediti", rekao je Tramp ranije ove godine, ali je i dodao u intervjuu koji je dao "Atlantiku" da njegova kćerka zasad nema te ambicije.

Po završetku dogadaja u nedelju, predsednik je pozvao svoju ćerku i Pompea na pozornicu kada se obratio vojnicima u vazdušnoj bazi Osan.

"Da li je neko čuo za Ivanku? Dođi, Ivanka. Ona će ukrasti šou," rekao je.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP / Manuel Balce Ceneta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track