MOSKVA NUDI NAGODBU VAŠINGTONU: Daju bilo kog  Amerikanca za ovog pilota koji je KLJUČNI ČOVEK ZA RUSIJU!
Foto: printscreen RIA novosti

ponuda koja se ne odbija

MOSKVA NUDI NAGODBU VAŠINGTONU: Daju bilo kog Amerikanca za ovog pilota koji je KLJUČNI ČOVEK ZA RUSIJU!

Planeta -

Moskva poziva Vašington da razmeni ruskog pilota Konstantina Jarošenka za bilo kojeg Amerikanca koji se nalazi u ruskim zatvorima, kao i da se Rusiji vrati nezakonito oduzeta diplomatska imovina.

Ako SAD nisu spremne da se kreću po celom horizontu, hajde da radimo, i to polazeći od taktike „malih koraka“. Hajde da počnemo sa nečim što ne zahteva dramatične odluke, sa tačke gledišta same politike.

"Pokušajmo da se, makar malo, pokrenemo sa mesta i tada pozitivan efekat od mogućih rezultata može da bude značajan“, rekao je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov na diskusionom forumu „Valdaj“.

„Oslobodite Jarošenka, razmenite ga sa Amerikancima ili za Amerikance koji su kod nas u zatvoru. Vratite diplomatsku imovinu, koju ste oduzeli kršenjem Bečke konvencije, koja predviđa davanje diplomatskog imuniteta tim objektima“, naglasio je Rjabkov.

Ruski pilot Konstantin Jarošenko nalazi se u SAD od 2010. godine, a tamo su ga isporučile vlasti Liberije. Amerikanci su ga optužili za šverc narkotika. Kasnije je osuđen na 20 godina zatvora. Jarošenko nije priznao svoju krivicu i više puta je govorio da je bilo značajnog kršenja zakona tokom istrage.

U pismu je otkrio da mu je bilo zabranjeno da pred sudom u SAD govori o `otmici, mučenjima i drugim ozbiljnjnim stvarima` koje vlasti SAD žele da sakriju. Jarošenko je naveo da su ga američki agenti oteli i držali od 28. maja 2010-te. A za to vreme „mučili i tukli“ da bi iz njega izvukli priznanja koja su im bila potrebna. Naglasio je i da su mu prilikom mučenja izbili neke zube i uništili implantate.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen Ria novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja