OVO JE NAJVEĆA RUSKA PODMORNIČKA TRAGEDIJA POSLE KURSKA: Horor pod morem, jeziva smrt 14 mornara na nuklearnoj  podmornici, otkriveno kako su IZGUBILI ŽIVOTE! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

užas

OVO JE NAJVEĆA RUSKA PODMORNIČKA TRAGEDIJA POSLE KURSKA: Horor pod morem, jeziva smrt 14 mornara na nuklearnoj podmornici, otkriveno kako su IZGUBILI ŽIVOTE! (VIDEO)

Planeta -

Počela je vojna istraga o požaru na ruskoj vojnoj podmornici u kojem je poginulo 14 mornara, izjavila je portparolka Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

"Vojni istražitelji iz Istražnog komiteta sprovode predistražne radnje o uzroku smrti mornara", rekla je Petrenkova.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je 14 mornara umrlo od posledica udisanja otrovnih gasova oslobođenih tokom požara koji je izbio 1. jula oko 21 sat. Podmornica je za istraživanje dubokih voda sprovodila je vojni nadzor u ruskim teritorijalnim vodama.

Ministarstvo dodaje da je vatra ugašena i da se podmornica trenutno nalazi u arktičkoj luci Severomorsk, glavnoj bazi ruske Severne flote. U saopštenju se ističe da je požar ugašen zahvaljujući samopožrtvovanosti mornara.

Ruska vojna podmornica u kojoj je u požaru poginulo 14 mornara nuklaerna je podmornica tipa AS-12 poznata i kao "Lašarik", međutim rusko ministarstvo odbrane nije saopštilo koji je tip podmornice u pitanju, niti je potvrdilo da je reč o nuklearnoj podmornici. Nije utvrđeno ni koliko je bilo ljudi na podmornici, koja može da primi do 25 osoba.

Poslednja velika nesreća ruske podmorničke flote dogodila se 12. avgusta 2000. godine, kada je tokom vojne vežbe u vodama Barencovog mora na nuklearnoj podmornici "Kursk" dogodila se havarija. Tada je život izgubilo svih 118 članova posade.

Kurir.rs/.bbc.com

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track