EVO KO JE PRVA ŽENA NA ČELU EK: Po profesiji je lekarka, potomak je nemačkog barona, ima sedmoro dece, a član je i jedne tajnovite grupe (VIDEO)
Foto: EPA

promene na čelu eu

EVO KO JE PRVA ŽENA NA ČELU EK: Po profesiji je lekarka, potomak je nemačkog barona, ima sedmoro dece, a član je i jedne tajnovite grupe (VIDEO)

Planeta -

Nova predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, konzervativka je, rođena i odrasla u Briselu, a govori nemački, engleski i francuski.

Po profesiji je lekarka, koja se upustila u političke vode i ministarka je u nemačkim vladama od 2005. godine, kada je Angela Merkel postala kancelarka.

U trećem mandatu je postala ministar odbrane, prva žena u nemačkoj istoriji, i na tom položaju je ostala i u ovoj Vladi. Međutim, situacija u Ministarstvu odbrane joj nije bila naklonjena: prvo su izbili skandali sa nemačkim vojnicima koji su bliski radikalno desnoj ideologiji i to nisu krili, a zatim se pokazalo da je nemačka vojska tehnički izuzetno zapuštena - avioni ne lete, tenkovi ne voze, topovi ne pucaju; dok američki predsednik Donald Tramp sve češće govori kako Nemačka ne izdvaja dovoljno novca za vojsku.

foto: EPA

Njene veze sa Evropskom komisijom su duge: njen otac, Ernst Albreht, bio je generalni direktor u Komisiji, nakon njenog osnivanja 1958. godine. Po očevoj liniji vuče poreklo od uglednih preduzetnika. Udata je za Hajka fon der Lajena, profesora medicine i prvog čoveka kompanije za medicinski inženjering iz uticajne plemićke porodice, a sa njim ima sedmoro dece.

Prema podacima iz Vikipedije, Ursula fon der Lajen je potomak barona Ludviga Knopa, trgovca pamukom iz Bremena, koji je bio jedan od najbogatijih preduzetnika svoga vremena i kome je ruski car Aleksandar II dao titulu barona.

U CDU je ušla 1990. godine, a aktivno je počela da se bavi politikom 1999. godine i ubrzo je ušla u lokalne organe vlasti u Hanoveru.

Spominjala se i kao moguća buduća glavna sekretarka NATO.

Njen uticaj se širi i van nemačkih granica. Redovan je gost Samita u Davosu, član je upravnog odbora Svetskog ekonomskog foruma i članica je tajnovite grupe Bilderberg.

Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, a španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog šefa evropske diplomatije.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track