SPEKTAKL NA NEBU: Pogledajte neverovatne snimke potpunog pomračenja Sunca! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

RETKA POJAVA

SPEKTAKL NA NEBU: Pogledajte neverovatne snimke potpunog pomračenja Sunca! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Na hiljade posmatrača okupilo se u Južnoj Americi kako bi videli retku pojavu - potpuno pomračenje Sunca, koje se događa kada Mesec zakloni Sunce.

Krenuvši iz smera Tihog okeana, pojas vidljivog pomračenja protezao se preko Čilea i Argentine, pa su ovaj spektakl mogli da posmatraju i snimaju lokalni entuzijasti i najmoćniji teleskopi na svetu.

foto: EPA

Gledaoci ovog prirodnog fenomena mogli su da uživaju u svim fazama potpunog pomračenja koje su praćene neverovatnim svetlosnim efektima. Videli su Bejlijeve bisere, sjajni izlomljeni svetlosni prsten oko Mesečeve ploče koji nastaje zbog geografskih uzvišenja, odnosno, brda i planina na Mesecu, i fenomen Dijamatski prsten koji obeležava početak i kraj potpunog pomračenja.

foto: AP

"Pomračenje Sunca vas u potpunosti očara. Problem je jedino što vam se čini, bez obzira koliko dugo traje, kao da je sve gotovo za desetak sekundi. Želite da povičete: Vrati se, vrati se, nisam još gotov sa snimanjem", rekao je astronom Patrik Mekarti.

foto: AP

Astronom Patrik Mekarti, potpredsednik projekta visokog teleskopa Magelan (GMT), koji se gradi u pustinji Atakami u Čileu, rekao je kako je posmatranje pomračenja Sunca izvanredan osećaj.

foto: AP

Inače, u Atakami potpunog pomračenja Sunca nije bilo još od 1592. godine. Sledeće se očekuje tek 2165. Upravo iz te pustinje je bio i najlepši pogled na pomračenje gde nedostatak ljudi i gradskog svetla i te kako utiče na to da je nebo iznad ove pustinje najčistije.

foto: EPA

"Boje postaju plave, senke se menjaju i sve na zemlji izgleda drugačije. Kao da svet postaje tamniji i gubi svoje raznolike boje", dodao je.

Pomračenje se najpre videlo u Čileu u La Sereni, gradu sa oko 200.000 ljudi, gde je došlo još 300.000 posetilaca koji su prisilili lokalnu vodovodnu kompaniju da poveća proizvodnju, a servisne benzinske stanice da skladište dodatno gorivo, a pojačane su i policijske i zdravstvene službe.

Hiljade posetilaca je otputovalo i u susedna područja Argentine gde je takođe pomračenje bilo totalno.

Kurir.rs/RT Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track