Najnovije vesti

ONI MOGU SVE: Ove 2 zemlje imaju najmoćnije pasoše na svetu, a evo gde je Srbija!
Foto: Profimedia

ŠIROKO IM POLJE

ONI MOGU SVE: Ove 2 zemlje imaju najmoćnije pasoše na svetu, a evo gde je Srbija!

Planeta

Prema najnovijem istraživanju, Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, a Srbija se na ovoj listi nalazi na 41. mestu.

Prema najnovijem istraživanju kompanije "Henli i partneri" (Henley&Partners), Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše.

Ove dve azijske države plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja sveta, navodi sajt Index.hr.

Kada su zemlje našeg regiona u pitanju, Slovenija je na 10. mestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Severna Makedonija na 46, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mestu. 

foto: Profimedia

Južna Koreja pala je s prvog mesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Nemačkoj. Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija širom sveta.

Na trećem mestu su Danska, Italija i Luksemburg, s čijim se pasošima bez vize može posetiti 186 država, a slede ih Francuska, Španija i Švedska sa 185.

Austrija, Holandija, Portugal i Švajcarska dele peto mesto, a na šestom mestu nalazi se čak sedam država - Velika Britanija , Sjedinjene Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

foto: Profimedia

Najveći napredak zabeležili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u istoriji ovog istraživanja ušli u top 20 i ovu poziciju dele sa San Marinom i Hrvatskom koja je najniže rangirana članica EU.

Na dnu liste nalaze se Pakistan, Sirija i Irak , a Avganistan sa čijim pasošem je moguće obići tek 25 zemalja bez vize nalazi se na poslednjem mestu.

Kompanija "Henli i partneri" i ove godine sprovodi istraživanje o tome koliko su jake putne isprave pojedinih zemlja, a rezultati su utemeljeni na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...