KAKO JE KANCELARKA IZDOMINIRALA NA SAMITU U BRISELU: Angela pokazala da je gazda u EU!
Foto: Profimedia

ZAKULISNE IGRE

KAKO JE KANCELARKA IZDOMINIRALA NA SAMITU U BRISELU: Angela pokazala da je gazda u EU!

Planeta -

Ovako se to radi... Merkelova je tri dana popuštala i povlačila se, da bi na kraju njena prijateljica i dugogodišnja zamenica Ursula fon der Lajen bila izabrana za predsednicu Evropske komisije.

BRISEL - Izborom nemačke ministarke Ursule fon der Lajen za šefa Evropske komisije kancelarka Angela Merkel pokazala je da je i dalje najmoćnija osoba u Evropi.

Zvanično je francuski predsednik Emanuel Makron predložio Fon der Lajenovu, dugogodišnju zamenicu i prijateljicu šefice nemačke vlade, podržali su je ostali evropski lideri, a sama Merkelova je tokom glasanja bila suzdržana. Ipak, svakome na Starom kontinentu je jasno da je iskusna političarka popuštanjem pokazala da se na samitu u Briselu, koji su obeležili urlanje i svađe, može trijumfovati i bez podizanja glasa i demonstriranja sile.

foto: EPA

Prva žena na čelu EU

- Ursula bi trebalo da postane prva žena na čelu EK i njen izbor je neočekivana pobeda za Merkelovu, jer Nemačka već pola veka nije imala svog čoveka na toj funkciji. Da je sama Merkelova nametala ovakvo rešenje, verovatno ga ne bi bilo. Rešenje se rodilo iz nevolje, nakon što su propale sve druge mogućnosti i šefovi država i vlada EU su osetili olakšanje pošto su našli osobu koju svi mogu da podnesu - piše analitičarka Barbara Vazel u autorskom tekstu za Dojče vele.

Kako navodi, na maratonskom samitu nedostajao je duh kompromisa.

Uz Ursulu, lideri EU su za predsednika Evropskog saveta izabrali belgijskog premijera Šarla Mišela, za visokog predstavnika Španca Žosepa Borela, a za šeficu Evropske centralne banke Kristin Lagard.

foto: EPA

Jedan od pobednika zakulisnih igara u Briselu sigurno je Makron. Posle poraza na evropskim izborima, on je morao da tokom pregovora nastupi agresivno i izbori neku vrstu trijumfa. Uspeo je na nekoliko načina - sam je pokrenuo ukidanje principa „vodećeg kandidata“, izgurao je zemljakinju Kristin Lagard, ali i dobio četiri funkcionera EU koji znaju francuski jezik.

Višegradska grupa

S druge strane, lideri Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka) posle svega se osećaju kao pobednici jer su se čvrsto protivili izboru socijaliste Fransa Timermansa za najvišu funkciju. Takođe, dobili su konzervativnu Fon der Lajenovu, s kojom se slažu po pitanjima migranata. Međutim, iako su oni, a posebno mađarski premijer Viktor Orban, insistirali da na vrh konačno dođe neko sa istoka EU, to nisu dobili. Kako se time suštinski sistem u Briselu nije ni najmanje promenio, oni su gubitnici.

foto: EPA

Takođe, gubitnik je i Andrej Plenković, hrvatski premijer, koga je prekjuče bugarski premijer Bojko Borisov predložio za šefa EK. Naravno, to se nije desilo, pa je juče pokušao da umanji značaj višenedeljnog lobiranja da „stoluje u Briselu“.

- Ma Borisov je to rekao u šali. Mislim da možemo da budemo zadovoljni izborom. Stekao sam utisak da je Ursula fon der Lajen svojevrsni ministar spoljnih poslova Nemačke u senci. Kad slušate nju, slušate stav Angele Merkel - rekao je on juče.

Ipak, najveći gubitnici su Zeleni, koji su imali veliki skok popularnosti na izborima, ali kako nemaju nijednog lidera u EU, jednostavno nisu mogli da se izbore za svog čoveka na jednoj od najviših funkcija.

Nova borba

SVE ZAVISI OD PARLAMENTA

Iako su četiri kandidata za najviše funkcije dogovorena u Briselu, poslednju reč daje Evropski parlament. A reagovanja različitih stranaka ukazuju da ovaj izbor nije baš gotova stvar. Mnogi članovi Evropske narodne partije nisu zadovoljni što je njihov šef Manfred Veber ispao iz igre, dok su socijaldemokrate i Zeleni nezadovoljni izborom novih lidera.

NOVI LJUDI

URSULA FON DER LAJEN

PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE

foto: Profimedia
  • Rođena je 8. 10. 1958.
  • Po profesiji je lekar
  • U politici je od 2001.
  • Jedini je ministar u kabinetu
  • Merkelove od 2005.
  • Udata je i ima sedmoro dece

ŠARL MIŠEL

PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA

foto: Profimedia
  • Rođen 21. 12. 1975.
  • U politici je od 1999.
  • Bio je poslanik, gradonačelnik, ministar...
  • Najmlađi je premijer Belgije (od 2014)
  • Oženjen je i ima dvoje dece

ŽOSEP BOREL

VISOKI PREDSTAVNIK

foto: Profimedia
  • Rođen 24. 4. 1947.
  • U politici od 1975.
  • Bio je poslanik, ministar i predsednik EP
  • Donalda Trampa naziva kaubojem
  • Oženjen je

Kurir.rs/A.Ivanović/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track