PUTIN STIGAO U ITALIJU: Želim da resetujem odnose sa SAD, a za kontrasankcije - ukinuo bih ja, ali nećete vi (VIDEO)
Foto: EPA

poseta

PUTIN STIGAO U ITALIJU: Želim da resetujem odnose sa SAD, a za kontrasankcije - ukinuo bih ja, ali nećete vi (VIDEO)

Planeta -

RIM - Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u jednodnevnu zvaničnu posetu Vatikanu, a uoči te posete on je u intervjuu za Korijere dela sera poručio da je Rusija "spremna za dijalog sa SAD".

Putin je takođe govorio i o "stalnim kontaktima" sa strankom Liga italijanskog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem, a bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija nazvao je "političarem svetskog kalibra".

Korijere navodi da je Putin kazao da je spreman za resetovanje odnosa Rusije sa SAD predsednika Donalda Trampa, kako bi se ponovo pokrenuo bilateralni dijalog o široj strateškoj agendi.

Šef Kremlja je takođe rekao da bi želeo da ukine kontrasankcije, koje je Moskva uvela reagujući na sankcije Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize, i zbog kojih italijanski izvoz trpi velike posledice, ali je podsetio da su sankcije uvele "sve zemlje EU", uključujući Italiju.

Upitan o tome da li se svet nalazi na početku nove trke u naoružanju i u kojoj meri je Rusija doprinela tome, Putin je negirao bilo kakvu umešanost Rusije.

"Ni u kakvoj meri! Raspad sistema međunarodne bezbednosti započeo je jednostranim američkim napuštanjem INF. Taj sporazum bio je kamen temeljac celokupnog sistema kontrole naoružanja. Uporedite koliko na odbranu troši Rusija - oko 48 milijardi dolara - koliki je vojni budžet SAD, od više od 700 milijardi dolara. Gde se onda zapravo odvija trka u naoružanju. Mi nemamo nameru da budemo uvučeni u jednu takvu trku, ali imamo obavezu da garantujemo i našu bezbednost", kazao je Putin.

On je dodao da je "upravo zbog toga Rusija prinuzđena da osmišljava izuzetno moderna oružja, odgovarajući na uvećanje vojnih troškova i otvoreno štetno delovanje SAD".

"Početkom 2021. ističe važenje sporazuma "Novi Start" (o interkontinentalnim raketama). Bez obzira na to ne vidimo volju SAD da razgovaraju o njegovom produženju ili izradi jednog potpuno novog sporazuma", rekao je Putin.

Putin je u intervjuu negirao rusko mešanje nedavno održane izbori za Evropski parlament i izrazio poštovanje za Salvinijeve stavove po pitanju Rusije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track