OD OVE KRALJICE STREPI BRITANIJA: U Engleskoj uočena matica AZIJSKOG STRŠLJENA, ako formira gnezdo, ŠTETA ĆE BITI NEPROCENJIVA (VIDEO)
Foto: Profimedia

insekti

OD OVE KRALJICE STREPI BRITANIJA: U Engleskoj uočena matica AZIJSKOG STRŠLJENA, ako formira gnezdo, ŠTETA ĆE BITI NEPROCENJIVA (VIDEO)

Planeta -

U Velikoj Britaniji je sinoć organizovan lov na gnezda azijskih stršljenova nakon što je su prvi put uočena ove godine. Čitavi ekosistemi mogu biti ugroženi jer visoko agresivni predatori mogu izazvati "značajne gubitke" pčelinjih zajednice i autohtonih vrste.

Smatra se da pronažea i prva kraljica (matica) - što je izazvalo straah da se spremala da napravi gnezdo. Azijski stršljenovi, koji mogu preći Kanal ili biti prevezeni na biljkama, ne predstavljaju veću pretnju ljudima nego pčele. Ali britanska asocijacija pčelara upozorila je na moguće posledice.

Prvi azijski stršljen je uočen u Velikoj Britaniji 2004. godine i smatra se da je stigao iz Francuske.

Nikola Spens, zamenik direktora Odela za ekologiji tvrdi: "Ako budemo upozoreni na moguća gnezda brzi, preduzećemo odgovarajuće akcije.

"Zato radimo brzo da lociramo i istražimo sva gnezda na području Novog Miltona nakon ovog potvrđenog viđenja", kaže Milton.

"Dok azijski stršljen ne predstavlja veći rizik za ljudsko zdravlje od pčele, prepoznajemo štetu koju mogu prouzrokovati kolonijama pčela i drugim korisnim insektima."

Azijski stršljeni su manji od autohtonih insekata i imaju karakteristične žute vrhove i tamno braon ili crno baršunasto telo i tamni abdomen.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track