ZAVRŠENA AGONIJA: Oslobođen student iz Australije koji je završio u pritvoru u Severnoj Koreji (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Sky News Australia/Tongil Tours

konačno na slobodi

ZAVRŠENA AGONIJA: Oslobođen student iz Australije koji je završio u pritvoru u Severnoj Koreji (VIDEO)

Planeta -

Australijanac Alek Sigli, koji je prošle nedelje nestao u Severnoj Koreji, pušten je na slobodu i na sigurnom je, izjavio je australijski premijer Skot Morison, a prenosi BBC.

Student Sigli (29), koji tečno govori korejski jezik, bio je na master studijama u Pjongjangu i tamo se bavio turizmom. Svetski mediji su prošle nedelje isticali da je studnet navodno uhapšen zbog tvita koji je objavio.

Poslednji post objavio je 24. juna o Riugiong hotelu, koji je ostao nedovršen nakon što je izgradnja zaustavljena 1992. godine kada je Severna Koreja ušla u ekonomsku krizu.

- Nova oznaka iznad glavnog ulaza u hotel Riugiong nosi njegovo ime i logo. Znak da će uskoro biti otvoren za posao? - napisao je u tvitu. Njegov nestanak su prijavili prijatelji.

Porodica presrećna

"Dobro sam, da, dobro sam", izjavio je Sigli na snimku koji navodno prikazuje njegov dolazak u Peking. Geri Sigli, otac studenta, rekao je lokalnim medijima kako je cela porodica "presretna što je on dobro i na sigurnom".

"Prolazili smo kroz jako teško razdoblje prošle nedelje. Sada smo srećni jer se situacija rešila. Pokušao je da me nazove pre nekoliko minuta. Danas ćemo razgovarati", kazao je otac.

"Složen i osetljiv slučaj"

Australski premijer Skot Morison danas je pred parlamentom objavio vest o oslobođenju studenta. Kazao je kako je to rezultat "diskretnog napora zvaničnika da se reši složen i osetljiv slučaj".

"Zadovoljstvo nam je da ja objavimo da je gospodin Alek Sigli danas pušten iz pritvora u Severnoj Koreji. Dobrog je zdravlja i na sigurnom je", rekao je Morison.

Ovaj slučaj je privukao veliku pažnju, najviše zbog toga što je Alek Sigli prvi stranac koji je zadržan u Severnoj Koreji od smrti američkog studenta Ota Varmbira 2017. godine.

Objavljuje kako izgleda život u Severnoj Koreji

Student Alek Sigli je poreklom iz Perta, a u Severnoj Koreji je došao na studije 2018. godine. Od kako je počeo da živi u ovoj zemlji nekoliko puta je objavio fotografije kojima je želeo da pokaže kako izgleda život običnih ljudi.

Vremenom je postao jedan od najistaknutijih korisnika Tvitera u severnokorejskom glavnom gradu i sakupio je više od 4.000 sledbenika.

Za Gardijan je svojevremeno poručio da kao strani stanovnik sa studentskom vizom, skoro da ima "jedinstven pristup Pjongjangu".

- Slobodan sam da lutam gradom, a da me niko ne prati. Interakcija sa lokalnim stanovništvom može biti ponekad ograničena, ali ja mogu da kupujem i večeram gde god da poželim - napisao je on.

Čak se i 2018. godine oženio u Pjongjangu. Na desetine prijatelja i članova porodice iz svih krajeva sveta je došlo u glavni grad Severne Koreja kako bi uveličali njegovo slavlje.

Kurir.rs/BBC/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track