CIPRAS PRED IZBORE: Građani nam još nisu okrenuli leđa!
Foto: EPA / Julien Warnand Pool

zakuvava se u Grčkoj

CIPRAS PRED IZBORE: Građani nam još nisu okrenuli leđa!

Planeta -

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da građani Grčke još nisu okrenuli leđa njegovoj Sirizi, navodeći da je ishod prevremenih parlamentarnih izbora i dalje otvoreno pitanje, prenosi agencija ANA-MPA.

Cipras je u predizbornoj kampanji pozvao lidera opozicione Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa da objasni zašto su u grčkom sistemu socijalnog osiguranja potrebna restrukturiranja, optuživši ga da je plan njegove stranke da primora građane da plačaju doprinose privatnim kompanijama, stvarajući tako veliki jaz u penzionom sistemu.

On je dodao da lider Nove demokratije planira da ukine dodatne penzije ako pobedi na izborima.

Sa druge strane, Micotakis je pozvao sve građane da učestvuju na izborima, naglasivši da će time odlučiti da li će zemlja izaći iz krize ili nastaviti propadanje.

foto: EPA / Simela Pantzartzi

Micotakis je obećao smanjenje poreza za kompanije u 2020. godinu, kao i smanjenje poreza na imovinu od jeseni ove godine. Takođe je napomenuo da u 2019. godini nema fiskalnog prostora za dodatne prenzije koje su date pre evropskih izbora umesto u decembru, te da ih ne može dati ponovo na kraju ove godine.

Prevremeni izbori u Grčkoj biće održani 7. jula na zahtev premijera i lidera vladajuće SIRIZE, a zbog loših rezultata njegove stranke na izborima za Evropski parlament.

Prema poslednjim anketama, koje objavljuju grčki mediji, opoziciona Nova demokratija je u prednosti između osam i 12 odsto u odnosu na vladajuću SIRIZU.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Julien Warnand / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja