Najnovije vesti

NEMA VIŠE HADŽILUKA U MEKI: Mislimanski lideri pozivaju na bojkot hadža zbog politike Muhameda bin Salmana (VIDEO)
Foto: EPA, AP

dosta je

NEMA VIŠE HADŽILUKA U MEKI: Mislimanski lideri pozivaju na bojkot hadža zbog politike Muhameda bin Salmana (VIDEO)

Planeta

Politike saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana usmerene protiv država regiona i njegovo kršenje ljudskih prava podstaklo je pojedine muslimanske verske lidere da izdaju fetve (pravne odluke) koje pozivaju vernike da ne obavljaju hodočašće u Meki, piše magazin Forin Polisi.

Ahmed Tvaidž, kolumnista i politički analitičar, u tekstu objavljenom u ovom američkom magazinu piše kako većina država sveta poziva na uvođenje ekonomskih, verskih i političkih mjera protiv Saudijske Arabije radi njene politike, koja je uzrokovala najveću humanitarnu katastrofu u svetu zbog rata u Jemenu i indirektnih napada na Siriju, Libiju, Tunis, Sudan i Alžir, i da se ove mere ne zaustave samo na uvođenju embarga na oružje.

Autor pojašnjava kako su pojedini muslimanski učenjaci na bojkot hadža jer se taj novac upumpava u saudijsku ekonomiju i pomaže finansiranju dogovora o kupovini oružja, čime se jačaju politike ove države u regiji i podstiču na kršenje prava muslimana.

Tvaidž dodaje da se lista prijatelja kraljevine na zapadu počela smanjivati, kao i da je primetno zahladnenje u odnosima Saudijske Arabije i njenih regionalnih saveznika.

Ako administracija predsednika Donalda Trumpa ne uspe da osvoji drugi mandat, to bi moglo nanijeti veliku štetu saudijskom rukovodstvu u islamskom i arapskom svetu, istakao je.

Autor teksta također ističe da je heštegg #boycotthajj postao popularan na Tviteru, sakupivši gotovo 16.000 objava. Pozivi na bojkot hadža ne dolaze više samo od šiita, već i od sunitskih učenjaka širom sveta. Unija imama Tunisa izjavila je u junu da se "novac od hadža koji ide saudijskim vlastima ne koristi za pomoć siromašnim muslimanima u svetu. Umesto toga, taj novac se koristi za ubijanje i raseljavanje ljudi, kao što je to slučaj u Jemenu".

Ako se ovakva situacija nastavi, mogle bi biti dovedene u pitanje tvrdnje Saudijske Arabije da predstavlja duhovno središte islama, pored ekonomskog udaraca s kojim bi se ova zemlja mogla suočiti, zaključuje Tvaidž.

Hodočašće se smatra veoma važnim za Rijad, jer mu to donosi 12 milijardi dolara godišnje, odnosno 20 posto nenaftnog bruto domaćeg proizvoda - BDP.

Očekuje se da će se do 2022. godine taj iznos povećati na 150 milijardi dolara, zbog ulaganja kraljevine u velike i luksuzne hotele.

Tvaidž kaže kako ovo nije prvi put da je pitanje hadža ispolitizirano, s obzirom na to je Saudijska Arabija proteklih godina zabranila dolazak katarskim i iranskim hodočasnicima zbog političkih neslaganja.

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...