TRAMP HVALIO VOJSKU NA DAN NEZAVISNOSTI: Veličao ISTORIJSKE POBEDE, a onda je izgovorio nešto zbog čega mu se ceo svet smeje! (VIDEO)
Foto: EPA

KAKAV BLAM

TRAMP HVALIO VOJSKU NA DAN NEZAVISNOSTI: Veličao ISTORIJSKE POBEDE, a onda je izgovorio nešto zbog čega mu se ceo svet smeje! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp se hvalio u javnosti tokom svog govora na Dan nezavisnosti SAD-a 4. jula, veličajući vojsku, za koju je rekao da je "preuzela aerodrome" od Britanaca tokom revolucionarnog rata krajem 1700-ih, piše Gardijan.

Tramp je dosta grešio tokom svog jednosatnog govora na Linkoln memorijalu u Vašingtonu, u sklopu proslave 4. jula "Pozdrav Americi", u kojoj je postao prvi američki predsednik u skoro 70 godina koji se obratio zemlji na Dan nezavisnosti.

U odlasku od svog uobičajenog stila lutajućih, improviziranih govora u kojima predsednik naglo skreće između tema, Tramp je iznenadio govorom u kojem je hvalio Dan nezavisnosti, američka dostignuća na različitim poljima, a zatim odao počast svakoj grani vojske.

Tokom svog priznanja vojsci, Tramp je rekao: "U junu 1775. godine, kontinentalni kongres stvorio je jedinstvenu vojsku iz revolucionarnih snaga u okolini Bostona i Njujorka... Kontinentalna vojska pretrpela je gorku zimu doline Forge, našla slavu preko vode Delavera, i ostvarila pobedu kod Kornvalisa u Jorktaunu.

Naša vojska je ostvarila je nemoguće, preuzela je aerodrome, uradila sve što je trebalo, a u Fort Mekhenriju, pod crvenim blještavim raketama, nije imala ništa osim pobede", prenosi Radio Sarajevo.

Kako su slušaoci brzo ukazali, putovanje avionom nije se dogodilo u SAD-u do ranih 1900-ih. Braća Rajt, koju je Tramp pohvalio ranije u svom govoru, zaslužni su za upravljanjem prvog aviona u svetu 1903. godine.

Međutim, ovo nije bila jedina istorijska zbrka u ovom delu Trampovog govora. Kao što su iskusni slušaoci odabrali, bitka u Fort Mekhenriju dogodila se tokom rata 1812. godine, a ne tokom američkog revolucionarnog rata koji se desio nekoliko decenija ranije.

Kurir.rs/Gardijan/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track