ANKETE SAHRANILE CIPRASA: Opoziciona Nova demokratija osvaja većinu u parlamentu, građani neće sirizu u novoj vladi
Foto: AP

poruka

ANKETE SAHRANILE CIPRASA: Opoziciona Nova demokratija osvaja većinu u parlamentu, građani neće sirizu u novoj vladi

Planeta -

Opoziciona stranka Nova demokratija u Grčkoj osvojiće osam odsto više glasova u odnosu na vladajuću Sirizu na prevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji u nedelju, pokazalo je poslednje istraživanje agencije "Pulse".

Rezultati ankete su pokazali da će Nova demokratija osvojiti 36 odsto glasova, a vladajuća SIRIZA 28 odsto, prenosi grčki list Katimerini.

Prema tom istraživanju, Pokret za promene (KINAL) će dobiti sedam odsto glasova, Komunistička partija Grčke pet odsto, desničarska Zlatna zora četiri odsto, dok će "Grčko rešenje" i MeRA25 biti na pragu cenzusa sa tri odsto podrške birača.

U ovom istraživanju se navodi da bi opoziciona Nova demokratija osvojila jasnu večinu mandata, između 155 i 159, od ukupno 300 poslaničkih mesta u grčkom parlamentu.

Od ukupnog broja ispitanika, 36 odsto je izjavilo da bi volelo da Nova demokratija sama formira vladu, dok samo njih 15 odsto želi jednostranačku vladu vladajuće Sirize.

Na pitanje ko bi bio najbolji premijer Grčke, 37 odsto ispitanika odabralo je lidera Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa, dok 31 odsto pruža podršku aktuelnom premijeru Aleksisu Ciprasu da formira novu vladu.

Od ukupnog broja ispitanika, 69 odsto njih smatra da će na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj pobediti Nova demokratija, dok je 19 odsto izabralo Sirizu.

Takođe, 87 odsto ispitanika je reklo da će glasati na izborima.

Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj će biti održani u nedelju 7. jula na zahtev premijera Aleksisa Ciprasa, usled loših rezultata njegova stranke SIRIZA koja je na izborima za Evropski parlament u maju osvojila skoro deset odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track