Najnovije vesti

INDIJA POLUDELA, VRH DRŽAVE BESAN! Izraelska pivara stavila Gandijevu sliku na pivo, sad se izvinjava: Nismo znali da je bio protiv alkohola, žao nam je...
Foto: Wikipedia, Profimedia

SKANDAL!

INDIJA POLUDELA, VRH DRŽAVE BESAN! Izraelska pivara stavila Gandijevu sliku na pivo, sad se izvinjava: Nismo znali da je bio protiv alkohola, žao nam je...

Planeta

JERUSALIM - Jedna izraelska pivara izvinila se Indiji i Indijcima zato što je stavila sliku legendarnog lidera Mahatme Gandija, zagovornika zabrane alkohola, na jednu od svojih pivskih flaša.

Fotografija Gandija pojavila se uz slike slavnih izraelskih lidera u butik pivari Malka na severu Izraela, objavio je novinski sajt Indija tudej (India Today).

Taj potez je skoro izazvao diplomatsku svađu Izraela i Indije.

"Malka pivo izražava iskreno izvinjenje narodu i vladi Indije zbog povrede njihovih osećanja. Mi visoko poštujemo i vrednujemo Mahatmu Gandija i žalimo što smo stavili njegovu sliku na naše boce", rekao je menadžer brenda Malka, Gilad Dror.

Gandijeva fotografija na flašama piva izazvala je gnev imigranata iz Indije u Izraelu koji su na nju skrenuli pažnju ambasadi Indije u Tel Avivu. Predstavnici pivare su rekli da im je namera bila da odaju počast svetskim liderima i bilo im je neprijatno kada su saznali da se Gandi zalagao za zabranu prodaje alkohola u Indiji, prenose izraelski mediji. Kompanija je saopštila da su sporne boce proizvedene povodom Dana nezavisnosti Izraela i da ih uglavnom više nema u prodavnicama.

foto: Profimedia

Premijer Indije i cela zemlja odaju počast Gandiju na godišnjicu njegove smrti

Članovi Gornjeg doma Parlamenta Indije postavili su pitanje ove nedelje o spornim bocama i potpredsednik Indije M. Venkaiah Naidu je dao instrukciju ministru spoljnih poslova Subramanjamu Džaišankaru da preduzme momentalnu akciju, javila je Indija tudej. 

Predsedavajući Nacionalne fondacije Mahatme Gandija u Indiji Ebi Džose je, čuvši za incident, poslao pismo premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu u kojem je ocenio da je taj potez "dostajan prezira i za žaljenje". On je zatražio od Netanjahua da se odmah uklone ponižavajuće fotografije sa boca, upozorivši da bi se to moglo pretvoriti u veću kontroverzu i negativno uticati na diplomatske odnose.

Izraelska kompanija je prestala da koristi Gandijevu fotografiju posle žalbe Ambasade Indije i nastoji da ukloni sporne boce sa tržišta.

Kurir.rs/Beta

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...