TEHERAN PRETI ODMAZDOM BRITANIJI: Ako ne pustite naš, svi vaši tankeri BIĆE NAM META! (VIDEO)
Foto: EPA

Sukob

TEHERAN PRETI ODMAZDOM BRITANIJI: Ako ne pustite naš, svi vaši tankeri BIĆE NAM META! (VIDEO)

Planeta -

Viši oficir iranske elitne Revolucionarne garda upozorio je u petak da je "dužnost" Teherana da zapleni britanski naftni tanker ako iranski tanker zatočen u Gibraltaru ne bude odmah pušten na slobodu.

Britanski kraljevski marinci upali su četvrtak na supertanker Grejs 1 jer je pokušao da prekrši sankcije EU prema Siriji.

"Ako Britanija ne oslobodi iranski naftni tanker, dužnost je (iranskih) vlasti da zaplene britanski naftni tanker", rekao je Mohsen Rezai.

foto: EPA

Iransko ministarstvo spoljnih poslova takođe je zatražilo da Britanija odmah oslobodi naftni tanker, optužujući je da deluje na nagovor Sjedinjenih Država.

Visoki zvaničnik ministarstva inostranih poslova "opisao je potez Velike Britanije kao neprihvatljiv" na sastanku s britanskim ambasadorom Robom Makerom, koji je pozvan da sasluša formalni protest, navodi se u saopštenju ministarstva u petak ujutro.

On je "pozvao na trenutno oslobađanje naftnog tankera, s obzirom na to da je zaplenjen na zahtev SAD-a, na osnovu trenutno dostupnih informacija", dodaje se u izjavi.

foto: EPA

Vlasti u Gibraltaru, britanskoj prekomorskoj teritoriji na južnom delu Španije na zapadnom ulazu u Mediteran, izjavile su da sumnjaju da je tanker u Siriji nosio sirovu naftu kršeći sankcije EU.

Konfiskacija broda dolazi u osetljivo vreme u odnosima Irana i EU, dok blok razmišlja o tome kako da odgovori Teheranu koji je najavio da će prekršiti granicu obogaćivanja uranijuma.

foto: EPA

"Imamo razloga da verujemo da je Grace 1 nosio svoju isporuku sirove nafte u rafineriju Banias u Siriji", rekao je glavni ministar Gibraltara Fabian Pikardo.

"Ta rafinerija je vlasništvo entiteta koji podleže sankcijama Evropske unije protiv Sirije."

foto: EPA

Španski ministar spoljnih poslova Žosep Borel izjavio je novinarima da je brod zaplenjen na zahtev Sjedinjenih Država.

U saopštenju, britanski ministar spoljnih poslova u saopštenju "pozdravlja ovu čvrstu akciju gibraltarskih vlasti, koja sprovodi režima sankcija EU iz Sirije".

Kurir.rs/Telegraph.co.uk Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track