Najnovije vesti

AVIO-KOMPANIJE IZGUBE 25 MILONA TORBI GODIŠNJE: Najviše putnika ostane bez prtljaga prilikom presedanja!
Foto: Profimdia

muke putnika

AVIO-KOMPANIJE IZGUBE 25 MILONA TORBI GODIŠNJE: Najviše putnika ostane bez prtljaga prilikom presedanja!

Planeta

Svake godine na svetskim aerodromima zagube se desetine miliona komada prtljaga.

Avionska industrija tvrdi da je uznapredovala u čuvanju prtljaga, delimično zbog unapređene tehnologije njegovog praćenja.

Sita, međunarodna IT podrška industriji koja nadgleda globalno rukovanje prtljagom, kaže da je ukupan broj "zaturenih" torbi opao sa 46,9 miliona 2007. godine na 24,8 miliona 2018. godine, i to u periodu kad se ukupan broj avionskih putnika skoro udvostručio.

U Siti kažu da je investiranje u tehnologiju praćenja počelo da se isplaćuje, prenosi BBC na srpskom. Na primer, američka avio-kompanija Delta uvrstila je sićušno obeležje RFID (identifikacija radijskom frekvencijom) u poznatu barkod etiketu koja se lepi oko drške torbe.

foto: EPA

To znači da svaku torbu mašine mogu automatski da očitaju dok se ona probija kroz aerodromski sistem. Zalutale torbe mogu da se primete mnogo lakše preko centralnog sistema za nadgledanje. Delta sada tvrdi da rukuje sa 99,9 odsto torbi svojih mušterija "savršeno", a druge avio kompanije takođe uvode RFID obeležja i mobilne čitače za rukovaoce prtljagom.

Međutim, 25 miliona torbi, od ukupno 4,3 milijarde, i dalje svake godine završi na pogrešnom mestu ili se zagubi, a u polovini slučajeva to se dešaava zbog problema prilikom presedanja na druge letove.

Iz Site objašnjavaju da odloženi letovi imaju domino efekat - torba prosto ne stigne na vreme do leta na koji putnik preseda.

Značajan deo nestalih torbi otpada na putnike ili rukovaoce koji su prosto pokupili pogrešnu.

Još jedan važan faktor može da bude i složenost sistema rukovanja, pošto na nekim aerodromima, avio kompanije upošljavaju vlastite rukovaoce, dok su na drugim rukovaoci nezavisni i rade pod ugovorom za više avio-kompanija odjednom.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...