NOVA OPASNOST PRETI EVROPI: Nemačka zatvara škole, Španija očajna! Nema odbrane od ove invazije! (VIDEO)
Foto: Screenshot

pošast

NOVA OPASNOST PRETI EVROPI: Nemačka zatvara škole, Španija očajna! Nema odbrane od ove invazije! (VIDEO)

Planeta -

Blaga zima i toplo proleće doveli su do povećanog broja gusenica. U Belgiji su vatrogasci morali uništiti jedno gnezdo te invazivne vrste pre rok koncerta. One se pretvaraju u čaure krajem juna i tada opasnost prestaje.

Najgore pogođeni region je nemački Rur, a neke škole i parkovi su zatvoreni kako bi naučnici mogli napasti njihova gnezda.

Gusenice veličine od dva do tri centimetra noći marširaju u dugim procesijama do krošnji, i mogu napraviti pustoš od hrastovih stabala, jer se hrane mladim lišćem. Jedna odrasla gusenica ima 700.000 dlačica koje se šire uz pomoć vetra. Park u Dortmundu je bio zatvoren tri nedelje jer je otkriveno kako je gotovo 500 stabala zaraženo, piše BBC. "Zaraza na hrastovima je ove godine jako intenzivna, puno više od prošle godine", rekao je upravnik parka Frank Darč.

Specijalni timovi donirali su zaštitnu odeću i upotrebili vatrogasnu opremu kako bi došli do krošnji, i napali njihova gnezda velikim usisavačima i drugim aparatima. U Holandiji je najezda ove godine takođe povećana, a internetom kruži snimak kako jedna starija gospođa napada gusenice sa sa fenom.

Gusenice su se proširile širom Luksemburga, a gradske vlasti izdale su upozorenje za zdravlje, jer ih se osim u bogatoj prirodi može naći i u gradu. Bile su prošle godine problem i u delovima Engleske.

"Svaki put kad otvorimo prozore u našem odmaralištu na Korzici, dolaze i one. Jako su ugojene i odlučne da se utabore u naše prostore. Kako znamo da su opasne po zdravlje, veliki dio vremena proveli smo bacajući ih van. Čim im okrenete leđa stiže ih još i više. Vlasnici kuće u kojoj smo bili nisu se previše brinuli, kažu kako je to bila druga godina u trogodišnjem ciklusu, a prošla je bila puno gora.", kaže Mat Mekgrat.

U Španiji, na području između Asturiasa i Madrida one na borovima su puno veći problem. Slična su vrsta, ali žive u mediteranskim borovima, a ne u hrastovima. Kakva je opasnost? Malene dlačice raspršuje vetar i sadrže otrov koji može izazvati osip, iritaciju očiju, kašljanje i alergijsku reakciju. A njihova gnezda su jako opasna za diranje. Otrov je taumetopoein, i teško ih se rešava jer se dlačice prikače za kožu. Kortizon može pomoći. Posebno su na njih osjetljivi psi, koji njuškaju po drvećima i parkovima.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track