RAĐA SE SAVEZ MOĆNIH MILIJARDERA, SOROŠ SE UDRUŽUJE SA KOHOM: Imaju samo jedan cilj, a to je totalni prevrat u politici!
Foto: EPA, Printskrin

politika u sad

RAĐA SE SAVEZ MOĆNIH MILIJARDERA, SOROŠ SE UDRUŽUJE SA KOHOM: Imaju samo jedan cilj, a to je totalni prevrat u politici!

Planeta -

U septembru bi trebalo da počne sa radom institut Kvinsi koji će promovisati novi antiratni pristup u američkoj spoljnoj politici, a osnivači su milijarder Džordž Soroš i konzervativac iz reda republikanaca Čarls Koh.

„Boston glob“ je to ocenio „jednim od najznačajnijih partnerstava u modernoj američkoj političkoj istoriji“. Promovisanje antiratne poruke nazvao je „radikalnom pojavom“, s obzirom na to da, kako navodi, skoro svaki veliki tink-tenk u Vašingtonu trenutno promoviše neku varijantu militarizma ili liberalnog intervencionizma.

„Glob“ piše da će novi pristup spoljnoj politici zasnovanoj na diplomatiji, a ne na sankcijama i ratovima, verovatno zagovarati stvari kao što su povlačenje američkih trupa iz Avganistana i Sirije, okončanje ratova pokrenutih radi promene režima i „manje konfrontirajuću“ politiku prema Kini i Rusiji.

Međutim, sumnjičavost koju izaziva osnivanje ovakvog instituta proizilazi iz činjenice ko su osnivači, a posebno s obzirom na dobro poznat lik i delo Soroša, pre svega njegovih fondova, pogotovo Atlantskog saveta, za koje bi se moglo reći sve osim da imaju ulogu mirotvorca. Koh se, pak, dovodi u vezu sa američkom politikom u Venecueli i Iraku, gde je bio glavni donator neokonzervativnog Američkog instituta za preduzetništvo, čiji se članovi smatraju vodećim arhitektama invazije.

„Svako ko se zapravo razume u politiku koju sve ove godine promovišu Koh i Soroš, sa skepsom će primiti vest da njih dvojica zajedno rade na formiranju jednog antiratnog tink-tenka“, kaže za Sputnjik istoričar Saša Adamović, odličan poznavalac američke političke scene.

On podseća da, iako je Soroš liberalni demokrata a Koh konzervativac, oni su samo na prvi pogled ideološki različiti.

Adamović kaže da je Koh 2016. podržao Sorošev projekat amnestiranja afroameričkih zatvorenika, zbog skupljanja glasova te populacije tokom tadašnje predsedničke kampanje. Procenili su da bi ti glasovi mogli da budu odlučujući za pobedu Hilari Klinton, koja je po njihovim planovima morala da porazi Donalda Trampa.

„Džordž Soroš od prvog trenutka važi za pravog Trampovog arhineprijatelja. Sa druge strane, od pobede Trampa uticaj Čarlsa Koha, kao i njegove braće koji su takođe politički aktivni, sve više opada i zato se u poslednje vreme žestoko suprotstavlja i veoma snažno kritikuje restriktivnu politiku Trampa prema ilegalnoj imigraciji i protekcionističku ekonomsku politiku“, objašnjava sagovornik.

On ukazuje i zašto su se opredelili baš za novu ulogu mirotvoraca, koja je sa njima, s obzirom na njihov lik i delo, potpuno nespojiva.

„Osnivanje jednog antiratnog tink-tenka predstavlja zapravo pokušaj protivnika Donalda Trampa da otmu Trampovu spoljnopolitičku agendu, odnosno jednu od njenih najvažnijih tačaka, a to je okončanje američkih dugotrajnih i sve više besmislenih ratova. Poznata je činjenica da u 21. veku nije prošla nijedna godina, a da SAD nisu ratovale. Još u predizbornoj kampanji Tramp je najavljivao povratak američkih vojnika kući“, podseća Adamović, ističući da ta politika ima podršku većine Amerikanaca.

Otuda procena Trampovih protivnika da bi tu politiku trebalo oteti Trampu i iskoristiti je protiv njega. Po mišljenju ovog analitičara, Soroš i Koh su pažljivo odabrali i trenutak kada će promovisati svoje nove ideje i osnovati institut Kvinsi.

„U tom smislu, nije slučajan tajming kada se formira taj navodni antiratni trust mozgova, jer on zapravo dolazi u vreme kada se zahuktava američka predsednička kampanja u kojoj Tramp računa na novi četvorogodišnji mandat, a njegovi protivnici će učiniti sve da mu ne dozvole reizbor“, kaže Adamović.

A u navodno mirotvorstvo Soroša i Koha, kako dodaje, neće moći da poveruje niko ko ima malo zdrave pameti.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA/Printsreen Youtube CBS Sunday Morning)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja