Najnovije vesti

ŽENE U INDIJI VADE MATERICE:  Sakate se da bi mogle da rintaju na najgorim poslovima, lekari ih ohrabruju! Čitava sela operisana! (VIDEO)
Foto: EPA

jezivo

ŽENE U INDIJI VADE MATERICE: Sakate se da bi mogle da rintaju na najgorim poslovima, lekari ih ohrabruju! Čitava sela operisana! (VIDEO)

Planeta

Tema mesečnog krvarenja žena aktualna je i na Zapadu i na Istoku, ali iz potpuno drugačijih razloga.

Na zapadu se sve glasnije traži ukidanje ili smanjivanje "ružičastog poreza",

PDV-a koji se plaća za higijenske proizvode, i jednaki tretman uložaka i tampona kao i ostalih životnih potrepština, koje su često oporezuju po nižoj stopi.

Žena nema izbora da li će imati mesečni ciklus ili neće, pa da će u proseku krvariti oko sedam godina života. S druge strane, na Istoku, posebno u Indiji, žene ne mogu ni da "priušte" menstruaciju zbog posla, pa vade maternice.

Posebno je takva praksa zaživela u indijskoj državi Maharaštra, odakle žene odlaze na rad na polja šećerne trske gde žive u nehigijenskim uslovima pa su i infekcije česte što ne mogu da priušte jer za neodrađen dan na polju plaćaju kazne.

Ginekolozi, tvrde aktivisti, ohrabruju žene na histerektomiju, a cela su sela nastanjena ženama bez maternica, javlja BBC. Ministar zdravstva sprovodi istragu.

Kurir.rs/Večernji list

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...