SAD TRAŽE OD NEMAČKE DA ŠALJE VOJSKU U SIRIJU: Treba neko da zameni deo naših trupa
Foto: EPA/Benoit Tessier

U RAT

SAD TRAŽE OD NEMAČKE DA ŠALJE VOJSKU U SIRIJU: Treba neko da zameni deo naših trupa

Planeta -

VAŠINGTON - Specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri zvanično je tražio od Nemačke da pošalje vojsku u Siriju kako bi pomogla u borbi protiv terorista Islamske države, navodeći da saveznici moraju da obezbede tehničku podršku za opoziciju predvođenu Kurdima.

On je u intervjuu za nemački Velt am Zontag pozvao Nemačku da u Siriju pošalje vojne trenere, specijaliste za logistiku i tehničare kako bi se pomoglo snagama Demokratskih snaga predvođenih Kurdima, u borbi protiv ID, prenosi Dojče vele.

"Želimo da Nemačka pošalje kopnene snage kako bi delimično zamenili naše trupe", rekao je Džefri. On je kazao da SAD traži dobrovoljce koji će učestvovati u tome i među drugim koalicionim partnerima, kao i da te trupe ne moraju direktno da učestvuju u borbama sa džihadistima.

"Bolje je forsirati povlačenje ID sa lokalnim sirijskim snagama. Međutim, izvesno međunarodno prosustvo neophodno je kako bi se obezbedila podrška iz vazduha, za ligidtiku, treninge i tehničku pomoć", rekao je Džefri. Kako je rekao, on je optimista budući da će pojedini saveznici rasporediti kopnene trupe.

"Nadamo se da će Nemačka učiniti i više", rekao je Džefri.

U koaliciji koja se bori protiv ID je 80 zemalja, a u njoj Nemačka aktivno učestvuje sa izviđačkim avionima, avionima za punjenje goriva i vojnim trenerima koji su stacionirani u Iraku.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track