PLESALA JE GOLA I POSTALA 1. MEGA ZVEZDA ŠOU BIZNISA, A NIKO NIJE ZNAO DA JE OZBILJAN ŠPIJUN: Evo kako je Žozefina nacistima došla glave dok su svi ludeli za njom!
Foto: Profimedia

neverovatna biografija

PLESALA JE GOLA I POSTALA 1. MEGA ZVEZDA ŠOU BIZNISA, A NIKO NIJE ZNAO DA JE OZBILJAN ŠPIJUN: Evo kako je Žozefina nacistima došla glave dok su svi ludeli za njom!

Planeta -

Prva tamnoputa mega zvezda šoubiznisa Žozefina Bejker proslavila se početkom prošlog veka ekscentričnim plesom i pevanjem a njen banana ples tokom kojeg je na sebi imala imala samo suknjicu sa koje su visile ove voćke bio je toliko šokantan i revolucionaran da je uskoro postala i "kraljica čarlstona".

Ostala je poznata kao žena čiji je svaki detalj života privlačio pažnju, od tog ada je bila ljubavnica čuvene Fride Kalo, do života u Francuskom dvorcu sa svoje 12 usvojene dece. Malo ko međutim zna da je pored svega toga ova žena bila špijun tokom nacističke okupacije Francuske.

foto: Profimedia

Berlin, koji se smatrao jednom od erotskih prestonica, oberučke i oduševljeno je prihvatio ekstravagantnu zabavljačicu koja je pevala i plesala više gola nego obučena. Novembra 1926. godine najpre Minhen, grad naizgled uštogljenih pravila ali gladan ekstravagancije, zahvatila je groznica izazvana nastupom tamnopute Njujorčanke.

Za manje od godinu dana, Žozefina je potpuno osvojila evropsku publiku, a naročito Berlin. Bio je to šou kakav Stari kontinent nikada nije video. Postala je ultra zvezda i primila više od 40.000 ljubavnih pisama ali i više od 2.000 ponuda za brak.

foto: Profimedia

Naravno, bilo je i onih koji su ga nazivali neukusnim i nisu ga odobravali a među njima su prednjačili Nacional-socijalisti. Svojom propagandom su se potrudili da okrenu publiku protiv nje.

Zavladao je "nacistički moral" koji je diktirao šta ljudima sme da se sviđa. U tom svetu više nije bilo mesta za crne lepotice i bilo je jasno da Žozefina mora

da nađe svoju novu pozornicu.

Kada su nacisti okupirali Francusku, Žesefina nije mogla da sedi skrštenih ruku. Pridružila se francuskom Pokretu otpora a to što je bila mega zvezda je zapravo olakšalo njeno špijunsko delovanje.

Ona je navodno u početku podržala Musolinijevu invaziju na Etiopiju, što je Sile osovine dovelo u zabludu da je ona "jedna od njih".

Kao i sve velike zvezde, a Žozefina je bila popularna širom sveta, ona je morala često da putuje i logično sa sobom nosi pregršt papira sa pesmama i notama potrebnim za nastupe. Niko od carinika i ljudi zaduženih za to nije ni slutio da su se ispod stihova skarivale važne poruke ispisane nevidljivim mastilom.

Niko se od njih nije previše bavio zavirivanjem u prtljag scenske opreme za kraljicu čarlstona, tako da je mogla među haljinama od raskošnog perja, perlicama i neobičniom perikama da prenese mnogo toga iz jedne zemlje u drugu.

Takođe, nikome nije padalo na pamet da je pretresa do gole kože, a njen donji veš je više puta krio tajne fotografije nacističkih vojnih postrojenja. Ona je bila jdina osoba koja je mogla da ih iznese van okupirane teritorije jer niko nije zavirivao u donji veš ekstravagantne zabavljačice o kojoj su mnogi sanjali.

Ova neprocenjiva obaveštajna delatnost je na kraju pomogla Žozefini da dogura do čina poručnika u francuskom vazduhoplovstvu, a na kraju rata je bila odlikovana Medaljom opora 1946. i Ratnim krstom (Croix de guerre), prvim koji je ikada dobila američka žena.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track