EVO ŠTA RUSKI NAROD KAŽE O SRBIMA I SRBIJI: Srbi su naša braća! Imamo sličan mentalitet, jezik, a i obožavamo pljeskavicu! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Nebojša Mandić

anketa

EVO ŠTA RUSKI NAROD KAŽE O SRBIMA I SRBIJI: Srbi su naša braća! Imamo sličan mentalitet, jezik, a i obožavamo pljeskavicu! (VIDEO)

Planeta -

Ekipa kanala "Privjet gajs" posvećenog ruskom jeziku i kulturi bila je na proslavi Vidovdana u Sankt Peterburgu. Nakon toga, odlučili su da naprave anketu sa građanima tog grada i vide koliko Rusi poznaju Srbiju i Srbe.

Prvo pitanje je bilo šta misle o Srbiji, a svi anketirani su imali pozitivno mišljenje.

"Oni su naša braća", bio je odgovor prvog anketiranog mladića.

Većina drugih su odgovorili da imaju sjajno mišljenje o Srbiji, a jedan čovek je dao i veoma zanimljiv odgovor zašto je to tako.

"Imam sjajno mišljenje i to zbog jedne knjige koja me impresionirala, a zove se

"Ja imam časti", koju je napisao Valentin Pikul. Glavni lik u knjizi je Srbin. Tamo su opisani događaji iz 1914. godine, kada je praktično počeo I svetski rat. Imam loše mišljenje o ratu, ali Srbija je sjajna.

Jedna od devojaka je ispričala da je imala kontakte sa Srbima i opisala nas sličnim Rusima.

"Mentalitet je sličan našim ljudima sa juga. Konverzacija i reči su slični. Zbog toga nismo u nekom kulturnom konfliktu. Oni su nam bliski", rekla je ona.

Jedan od anketiranih je priznao da često ide u srpski restoran u Sankt Peterburgu, pa je pomenuo i pljeskavicu.

"Ne znam puno o jeziku, ali po mišljenju su to pozitivni ljudi", rekao je on.

Ali, nažalost, Rusi ne znaju puno o Srbiji sem ako su bili u kontaktu sa našim ljudima.

"Znam da im je zastava ista kao naša, samo obrnuti raspored boja", bio je jedan od odgovora.

Devojka koja je bila u kontaktu sa Srbima ispričala je da zna na srpskom da kaže "pozorište". Druga je rekla da ne zna puno, sem od onoga što je čula od prijatelja koji su posetili Srbiju.

"Generalno je sve super. Volela bih da otputujem tamo i da sve vidim svojim očima", rekla je ona.

Čovek koji je znao za pljeskavicu, priznao je da zna malo o Srbiji, a njegova supruga je objasnila da smo imali težak period u svojoj istoriji.

Možda je najzanimljivije bilo pitanje na šta ih asocira Srbija.

Odgovori su bili - Beograd, isti jezik, košarka, sjajna hrana, zabava, buka, kafa, ali i Prvi svetski rat. Takođe, u Srbiji Rusi vide "braću Slovene", jedan snažan narod i državu, ali znaju i za bombardovanje Beograda i rat na Kosovu.

Jedna Ruskinja ispričala je da je asociramo na toplinu, leto, kao i bašte kafića.

Zanimljiv je bio odgovor jednog mladića koji se setio svog geografskog atlasa iz detinjstva, rekavši da ga na Srbiju asocira narodni kostim koji se nalazio u tom atlasu.

Inače, anketirani Rusi nisu baš znali puno reči na srpskom ali jedna je bila najpopularnija i to pljeskavica, za koju su rekli da je veoma ukusna!

(Kurir.rs/R.Marković/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track