Najnovije vesti

NOŽ U LEĐA: Amerika naoružava Tajvan iako priznaje da je on deo Kine! PEKING: To je kršenje našeg suvereniteta!
Foto: Printscreen YouTube

PRODAJA ORUŽJA

NOŽ U LEĐA: Amerika naoružava Tajvan iako priznaje da je on deo Kine! PEKING: To je kršenje našeg suvereniteta!

Planeta

VAŠINGTON - Američki Stejt department odobrio je prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 2,2 milijarde dolara, saopštilo je ministarstvo odbrane SAD.

Obaveštenje o prodaji, koja uključuje 108 tenkova M1A2 "Abrams" i 250 ručnih raketnih bacača "stinger", prosledjeno je i Kongresu. Kongres ima 30 dana za ulaganje žalbe, što se izvesno neće desiti.

Saopštenje će gotovo sigurno razljutiti Kinu, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije. Peking i Vašington su već mesecima u trgovinskom ratu.

Tajvan je početkom juna potvrdio nameru da Vašingtonu prosledi narudžbinu, a Kina je zatim izrazila "ozbiljnu zabrinutost" tim povodom.

Novo oružje će "modernizovati" opremu tajvanske vojske i "neće uticati na ravnotežu snaga u regionu", navedeno je u američkom saopštenju.

Kina je oštro protestovala zbog ovog naoružavanja, koje narušava princip jedne Kine i teritorijalni suverenitet te zemlje jer je Tajvan deo njene teritorije. Tim ostrvom vlada rivalski režim čiji pripadnici su tu našli utočište 1949, posle poraza od komunista u građanskom ratu.

S druge strane, Vašington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdevač oružjem odmetnutog ostrva.

Predsednik SAD Donald Tramp ne krije nameru da pojača veze s Tajvanom, pre svega putem prodaje sofisticiranog oružja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...