NAJINTRIGANTNIJI EVROPSKI PAR STIŽE KOD VUČIĆA U POSETU: Makron oženio 24 godine stariju profesorku, sa 16 obećao da će mu biti žena, ona ostavila muža i decu! Svi i danas bruje o njihovom prvom poljupcu (VIDEO)
Foto: Profimedia

u susret poseti

NAJINTRIGANTNIJI EVROPSKI PAR STIŽE KOD VUČIĆA U POSETU: Makron oženio 24 godine stariju profesorku, sa 16 obećao da će mu biti žena, ona ostavila muža i decu! Svi i danas bruje o njihovom prvom poljupcu (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron boraviće u poseti Srbiji 15. i 16. jula, a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem će razgovarati o brojnim temama.

Makron će biti prvi francuski predsednik posle Žaka Širaka koji je posetio Srbiju.

Podsetimo se nekoliko zanimljivih činjenica o Emanuelu Makronu.

foto: EPA / Chistophe Petit Tesson

Osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", koji je pobedio na predsedničkim izborima 2017. godine, bivši je bankar koji se nikada do tad nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik prethodnom predsedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.

Potiče iz severnog grada Amjena, iz lekarske porodice, a školovao se u Parizu gde je studirao filozofiju, nakon čega je postdiplomske studije završio na prestižnom Institutu političkih nauka i u elitnoj Nacionalnoj školi administracije (ENA).

Godine 2008. pridružuje se kući "Rotšilf & Si", gde četiri godine radi kao investicioni bankar, a prvi put je "ukus vlasti" osetio pod Olandom kome je postao ekonomski savetnik, da bi 2014. preuzeo i dužnost ministra ekonomije.

foto: AP / Christophe Ena / Pool

Kao ministar je ukinuo propise koji su dotad važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom.

foto: EPA

Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u levom krilu partije suprostavili, pa je posle dve godine provedene na funkciji ministra podneo ostavku i osnovao sopstveni, nezavisni pokret.

Ipak, najviše pažnje privlači njegov brak sa svojom bivšom nastavnicom drame Brižit Tronje, koja je 24 godina starija od njega, a koja kaže da joj je još kao 17-godišnjak obećao da će, šta god radila, ona biti njegova supruga.

foto: EPA

Na internetu čak postoji snimak njihovog prvog poljupca iz vremena kada je Makron imao svega 15 godina, a Brižit 40.

Naime, mladi Makron igrao je u školskoj predstavi tog maja 1993, a kad je predstava završena, mladi glumci su se poklonili publici. Profesorka Brižit Ozijer (prezime prvog supruga) je učenicima čestitala pojedinačno, i ovo je bio zaista njihov prvi poljubac. Kad je krenula da čestita ostalima, Makron je uzeo mikrofon i nasmejao se u njenom pravcu, ali ne čuje se šta je rekao.

Godinu dana kasnije Makron se zarekao da će se oženiti njome, na užas svojih roditelja. Njegov otac je tražio od Brižit da ostavi njegovog sina na miru dok ne napuni 18 godina, na šta mu je profesorka odgovorila "ne mogu ništa da vam obećam".

foto: Profimedia

"Stalno smo se zivkali i satima razgovarali telefonom", ispričala je Brižit za francuski dokumentarac. Venčali su se 2007. godine.

Iz prethodnog braka Brižit ima troje dece.

Iako je doalskom na vlast, Makron delovao kao neko ko treba da preporodi Evropu, njegove mere nisu naišle na podršku građana. Ubrzo su se širom zemlje pojavili masovni protesti takozvanih Žutih prsluka koji se u danas bune zbog povećanja poreza na gorivo.

Makron je 2017. godine bio kandidat mlade, optimističke Francuske, da bi izlazne ankete iz juna pokazale pomeranje Makronovih biračkih baza iz centra u desno, ka bogatima i starijim biračima.

Istraživanje Ipsos-Sopra Sterije o glasačima, pokazalo je da se 27 odsto ljudi koji su glasali desno od centra u prvom krugu predsedničkih izbora 2017. odlučilo da glasaju za Makrona na evropskim izborima prošle sedmice.

Istovremeno, 14 odsto Makronovih glasača iz prvog kruga glasalo je za Zelene, a 11 odsto za stranke levo od centra.

Najbolji rezultat na majskim izborima 33 odsto postigao je među ljudima starijim od 70 godina, izgubio je šest procentnih poena u kategoriji od 18 do 24 godina i 11 poena među biračima od 25 do 34 godina.

Opasnost koja mu preti je da njegova nova baza više ne odgovara opisu makronizma, koji bi poput njega trebalo da bude mlad i energičan.

Ono što ga čini izuzetno ranjivim je da je njegova baza u opasnosti da bude istisnuta ukoliko se republikanci „staro desno središte” vrate u život pre predsedničkih izbora, navodi Politiko.

Kurir.rs Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track