PUTIN NAČINIO KORAK KA MIRU SA GRUZIJOM: Ruski predsednik odbio uvođenje trgovinskih sankcija toj zemlji
Foto: AP / Maxim Shipenkov / Pool

mirnodopski potez

PUTIN NAČINIO KORAK KA MIRU SA GRUZIJOM: Ruski predsednik odbio uvođenje trgovinskih sankcija toj zemlji

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je načinio korak ka smirivanju tenzija u odnosima s Gruzijom, odbacivši pozive na uvođenje trgovinskih ograničenja toj zemlji.

Odnosi dve susedne zemlje ponovo su zahladneli prošlog meseca posle nasilnih protesta u Tbilisiju zbog prisustva ruskog poslanika u parlamentu Guzije. Putin je odmah potom zabranio direktne letove između dve zemlje, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost ruskih turista.

Tenzije su dodatno eskalirale u nedelju kada je voditelj nezavisne gruzijske televizije Rustavi 2 uputio niz uvreda na račun Putina i njegovih roditelja. Gruzijski zvaničnici su odmah kritikovali taj nastup i opisali ga kao još jedan pokušaj opozicije da produbi jaz sa Moskvom.

Donji dom ruskog parlamenta zatražio je danas od vlade da razmotri uvođenje trgovinskih ograničenja Gruziji kao odgovor na taj televizijski nastup. Međutim, Putin je rekao da se protivi predloženim ograničenjima.

"Ne bih to radio zbog poštovanja prema gruzijskom narodu. Ne bih učinio ništa što bi naštetilo našim odnosima", rekao je Putin.

Za gruzijskog voditelja koji ga je vređao rekao je da je "neka bitanga" koja ne treba da bude shvaćena ozbiljno. Rusija i Gruzija su 2008. vodile kratki rat, posle kojeg je Moskva priznala nezavisnost dve gruzijske republike - Abhazije i Južne Osetije, koje su se jednostrano otcepile.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: AP / Maxim Shipenkov / Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track