AMERIČKI PILOT PRIZNAO DA SU RUSKI BORBENI AVIONI NADMOĆNIJI: Bolje da je ćutao, SADA JE KASNO, otkrio sve mane lovca F-15 u odnosu na suhoj SU-35! (VIDEO)
Foto: Printscreen

teško da mogu da ih dostignu

AMERIČKI PILOT PRIZNAO DA SU RUSKI BORBENI AVIONI NADMOĆNIJI: Bolje da je ćutao, SADA JE KASNO, otkrio sve mane lovca F-15 u odnosu na suhoj SU-35! (VIDEO)

Planeta -

Ruski lovački avion SU-35 nadmoćniji su od američkog lovca F-15 i ima veće šanse za pobedu u vazdušnom duelu, priznaju američki vojni eksperti.

Prema rečima bivšeg američkog vojnog pilota Daria Leona, i jedan i drugi avion spadaju u letelice koje predstavljaju prave nebeske aždaje. Ruski suhoj 35 mnogo je mlađi avion od svog konkurenta iz SAD. Oba aviona imaju slične letno-tehničke karakteristike, s tim da je F-15 nešto brži kada je u pitanju maksimalna brzina, dok je sa druge strane SU-35 može da dostigne brzinu zvuka bez dopunskog sagorevanja.

Na podzvučnim brzinama ruski avion ima ključnu prednosti u odnosu na F-15. To su pre svega njegova izuzetne manevarske karakteristike i upravljivost leta, zahvaljujući proimenjivom vektoru potiska.

"Nišanski sistem koji se nalazi na viziru pilotske kacige kao i sofisticiranih raketa kratkog dometa klase vazduh-vazduh AIM-9X i R-73, čine blisku vazdušnu bitku izuzetno opasnom", piše u svom tekstu Leone.

Prema njegovim rečima, u borbi na velikim daljinama prednost daje američkom lovcu koji ima kvalitetniji radar "Raytheon APG-63", koji prevazilazi performanse ruskog radara N035 Irbis ugrađenog u SU-35. Međutim, ruski avion poseduje dopunski sistem praćenja u infracrvenom spektru, pa 35-ica može na daljini i do 80 kilometara da detektuje minimalni odraz koji stvaraju avioni pete generacije. Slična oprema će se u bliskoj budućnosti ugraditi i na američke lovce "orlove".

"Američki lovac međutim nema nikave šanse kada je u pitanju protivelektronska borba", konstatuje bivši američki pilot. Iako američki avion zahvaljujući moćnijem radaru uspe prvi da primeti avion SU-35 i lansira rakete ka njemu, to ipak nije garant da će ga i pogoditi jer ruski suhoj ima moćni sistem protivelektronske zaštite.

"Teoretski je moguće oboriti "suhoj" ali je za tako nešto potrebno lansirati veliki broj raketa, nego što su to isprva planirali konstruktori američkog "orla" - govori Dario Leone.

"Takođe, SU-35 ima bogatiji arsenal raketa klase vazduh-vazduh, koji može da upotrebi. Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Američkih Država su svesne ovog problema, pa su povodom toga razvili program za nadogradnju komponenti elektronskih sistema na modernizovanim varijantama aviona F-15, u vrednosti od čak 7,6 milijardi američkih dolara. Uprkos ovim izmenama u hipotetičkoj vazdušnoj borbi i dalje je ruski avion u prednosti.

Kurir.rs/vz.ru

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track