NAJOMRAŽENIJI VLADAR NA SVETU POZNAT PO ORGIJAMA I BESPRIZORNOM BOGATSTVU: Palata ima 1.800 soba, a i štale su klimatizovane! Od ispovesti njegovih robinja se tek diže kosa na glavi! (VIDEO)
Foto: AP

BRUNEJ optočen draguljima

NAJOMRAŽENIJI VLADAR NA SVETU POZNAT PO ORGIJAMA I BESPRIZORNOM BOGATSTVU: Palata ima 1.800 soba, a i štale su klimatizovane! Od ispovesti njegovih robinja se tek diže kosa na glavi! (VIDEO)

Planeta -

Kada su svet obišle vesti o bekstvu princeze Haje, najmlađe supruge vladara Dubaija i smrti sina jednog moćnog emira, u centar pažnje ponovo su dospele bogate državice u kojima se, očigledno, iza kulisa odigravaju mnoge mračne stvari.

Iako vladari propagiraju određen način života, sam vrh živi veoma intrigantno. Tako je i u Bruneju.

Tom zemljom vlada sultan Hasanal Bolkijah (72) koji je veće više od pola veka na tronu.

foto: EPA

Poseduje oko 7.000 skupocenih automobila i nekoliko aviona čija je unutrašnjost optočena zlatom. Sultan je neumeren u trošenju novca, pa je tako spreman da potroši 35.000 dolara da bi otputovao privatnim avionom svom omiljenom stilisti koji će mu srediti kosu i bradu. A to radi jednom nedeljno. Kad je jednom zaboravio cipele za polo, po njih je poslao helikopter.

Međutim, u donošenju političkih odluka vodi se sasvim drugim principima. Još od 1967. kada je došao na vlast, polako, ali sigurno klizio je ka izraženom konzervatizmu. Ono što je sultanu dalo krila jeste nezavisnost od britanske vlasti koja je usledila 1984, nakon čega je počeo da pokazuje svoje pravo lice.

Zbog strogih islamskih zakona koji su uvedeni ove godine protiv gej ljudi i preljubnika, zbog čega je postao najomraženiji monarh na svetu.

foto: Profimedia

Dok se vladarska porodica dobro zabavlja, ovo ne važi za ostatak zemlje - na Bruneju je zabranjen alkohol, ne postoje diskoteke, noćni klubovi, a zabranjeno je i slavljenje Božića, čak i ukrašavanje izloga krajem godine! Malobrojnim hrišćanima dozvoljeno je da ga proslave u svoja četiri zida, ali bez javnih obeležja.

foto: EPA

Brunej ima svega 400.000 stanovnika, a kako je bogat naftom i plinom, većina njih živi i više nego dobro. No, naravno bogatstvo sultana Hasanala teško da iko može da premaši - godinama je bio najbogatiji čovek sveta, a ni danas nije daleko od toga. Njegova plata je najveća privatna rezidencija na svetu sa sa 1.788 soba, 257 kupatila i klimatizovanih štala za 200 konja. Poseduje više od 7.000 automobila, uključujući neke od najluksuznijih svih vremena, a najveći je kolekcionar mercedesa na svetu.

Koliko novca za razbacivanje zapravo ima možda najbolje pokazuje podatak da je za svoj 50. rođendan pozvao Majkla Džeksona da zabavlja zvanice, a za tri koncerta iskeširao je 17 miliona dolara.

Ljubavni život muje tekk buran - imao je tri žene, od kojih je prva njegova bliska rođaka, koja je radila kao stjuardesa i TV voditeljka. Ima ukupno 12-oro dece, a svoj raksošan način života preneo je i na sinove, koji ni u čemu ne zaostaju za ocem. Kada mu se oženio sin princ Abdul Malika Forbs je venčanje opisao kao "kraljevsko venčanje koje je pobedilo sva kraljevska venčanja". Trajalo je nedelju dana, a mladenci su na glavnoj ceremoniji bili ukrašeni u neobične odore optočene draguljima, dok je mlada držala buket od dragulja i plemenitih metala umesto cveća.

Još jedan od sultanovih sinova - princ Abdul Matina voli da se kupa u luksuzu i da to javno pokazuje. Važi za pravu Instagram senzaciju na kom ga prati više od milion ljudi, a on rado deli detalje sa papreno skupih putovanja i kači fotografije sa jahti, privatnih aviona ili dok igra polo.

??

A post shared by Mateen (@tmski) on

Tu nije kraj - i princ Azim, sultanov drugi sin, poznat je po ekstravagantnim zabavama sa slavnim gostima, uključujući Pamelu Anderson, Dženet Džekson i Maraju Keri.

Sve njih je, ipak, zasenila priča o njegovom bratu Džefriju. On je sredinom 90-ih bio ministar finansija, a imao je sopstveni harem u palati. Džefri je išao dotle da je imao jahtu koju je nazvao "Si*e", a dva manja broda krstio je imenima "Bradavica 1" i "Bradavica 2".

Idiličan bratski odnos srušio se kada je otkriveno da je iz kraljevske riznice nestalo 16 miliona dolara, a sultan je za ovo optužio upravo Džefrija. Iako je negirao optužbe izgubio je položaj i "osuđen" na izgnanstvo.

Daleko teže od pronevere novca, sultanu je pala činjenica da je Džefri izazvao skandal međunarodnih razmera, trajno narušivši pozitivnu sliku o Bruneju. Naime, iscurela su svedočanstva nekoliko devojaka o seksualnim navikama princa Džefrija, a to neminovno povlačilo i razotkrivanje sultanovih sklonosti.

Bivša mis Kalifornije i Amerike Šenon Marketik 1997. otkrila je da je bila seksualna robinja na dvoru, u koju je prvobnitno došla da radi na promociji i marketingu za platu od 3.000 dolara dnevno. Sve se završilo tako što je u realnosti danonoćno bila na usluzi Džefriju, a otkrila je da je bila podvrgnuta ponižavajućem tretmanu i da je 32 dana bila zatvorena u sultanovoj palati.

Šenon je pokušala i da tuži sultana i princa pred američkim sudom, ali je braći odobren imunitet od zakonskog gonjenja, s obzirom da su šefovi država. U sudskim dokumentima stoji i da je Marketikova svedočila da je pored nje bilo još od 30-100 žena u sultanovom haremu.

Posle njene ispovesti javile su se i druge devojke koje su potvrdile šta se sve događalo u sultanatu.

Džilijen Loren napisala je i knjigu "Moj život u haremu", gde je iznela istinu o boravku u Bruneju. Stigla je tamo kada je imala samo 18 godina, a bila je raspologanju princu Džefriju sa još 40-ak drugih devojaka. Otkrila je da ju je posle godinu dana i nakon što je spavala sa njim više od stotinu puta, jednostavno "poklonio" sultanu koji je insistirao na tome da ga isključivo oralno zadovoljava.

Džilijen Loren
Džilijen Lorenfoto: Youtube/Printscreen

"On je lud i dekadentan. U to vreme mi je to bilo privlačno, njegovo samopouzdanje, harizma i neukrotivost", ispričala je Džilijen 2011. o princu Džefriju.

Na spisak žena sa ovakvim iskustvom upisala se i Plejboj zečica Rebeka Ferati, koja je Džefrija opisala kao "islamsku verziju Hju Hefnera" sa jednom razlikom - nije imao pojma da organizuje dobre zabave.

Pretpostavlja se da se vladavina Hasanala Bolijaha bliži krajz jer je već zašao u godine, a tron će preuzeti neki od njegovih sinova.

Kurir.rs/Express.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja