Najnovije vesti

RADNICI TESLE PROGOVORILI KROZ KAKAV PAKAO PROLAZE: Samo su mi rekli da pokupim stvari i odem kući! Dobija se otkaz zbog bolovanja ili porodiljskog, a pojedini primeri su baš bizarni! (VIDEO)
Foto: EPA

strašni uslovi rada

RADNICI TESLE PROGOVORILI KROZ KAKAV PAKAO PROLAZE: Samo su mi rekli da pokupim stvari i odem kući! Dobija se otkaz zbog bolovanja ili porodiljskog, a pojedini primeri su baš bizarni! (VIDEO)

Planeta

Sve je više primera koji pokazuju kakav robovski položaj imaju radnici u kompaniji "Tesla" Ilona Maska.

Brojni sadašnji i bivši radnici tvrde kako su zbog korišćenja bolovanja ili porodiljskog odsustva bili kažnjeni, a često bi to bio razlog i otkaza.

Devon Bekera počela je da radi u "Tesli" u Nevadi u februaru 2018. godine. Posle nekoliko meseci rada u fabrici, dobila je titulu supervizora, a zarađivala je oko 25 dolara po satu. U julu iste godine je saznala da je trudna o čemu je obavestila nadređene i navela je da će otići na porodiljsko u februaru 2019. godine.

Međutim, ubrzo je saznala kako njena odluka ipak nije odgovarala poslodavcu. Svega 2 nedelje pre Božića, dobila je otkaz.

"U Nevadi poslodavac nije dužan da iznosi razlog raskida ugovora, ali meni je sve bilo jasno. Ostala sam bez posla 2 nedelje pre Božića i 50-ak dana pre porođaja", poručila je Devon.

Slično je prošla još jedna radnica Dženifer Pirsi, majka četvoro dece koja je zbog trudnoće ostala bez posla.

foto: EPA

"U 22 nedelji trudnoće s još četiri devojčice ostala sam bez posla. Nadala sam se ponovnom povratku u kompaniju, ali to se nije dogodilo", rekla je.

Za razliku od njih, Megi Aranda i njen suprug, otkaz su dobili zbog jedne potpuno bizarne stvari.

Nakon godinu i po dana rada u fabrici, Megi je od svojih nadređenih zatražila odobrenje za korišćenje mobilnog telefona kako bi mogla uvek da bude na raspolaganju svom tada bolesnom suprugu.

"Imala sam pisanu potvrdu od nadređenih u kojoj su naveli da mogu da koristim mobilni u hitnim slučajevima. Jednog dana jednostavno su mi rekli da pokupim svoje stvari i odem kući. Posle su mi poslali i pisano rešenje u kojem su naveli da sam bez posla ostala zbog korišćenja telefona", objašnjava Aranda.

Njen suprug koji takođe radi u "Tesli" u to vreme bio na bolovanju zbog povrede na radu, a svega dva dana kasnije primio je isto pismo.

U njegovom slučaju, razlog raskida ugovora bila je objava na Tviteru kojom je, kako su naveli, narušio ugled kompanije.

Da, otkazi nisu jedine sankcije koje zaposleni trpe zbog korišćenja svojih zakonskih prava svedoči i slučaj jednog radnika koji i posle dve godine napornog rada nije mogao da dobije unapređenje.

"Rekli su mi kako nikada neću napredovati jer sam svega par puta zakasnio na posao. To je tačno, nekoliko puta sam zakasnio, ali radilo se o nekoliko minuta jer sam tražio parking. To nije razlog za takvo ponašanje prema radniku", objasnio je ogorčeni radnik.

Kurir.rs/Gardijan Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...