BRITANSKI AMBASADOR U SAD PODNEO OSTAVKU: Ispljuvao Trampa, pa se povukao iz službe! Ovo su njegove oproštajne reči! (VIDEO)
Foto: AP/Sait Serkan Gurbuz

GUD BAJ

BRITANSKI AMBASADOR U SAD PODNEO OSTAVKU: Ispljuvao Trampa, pa se povukao iz službe! Ovo su njegove oproštajne reči! (VIDEO)

Planeta -

Ser Kim Darok, britanski ambasador u SAD podneo je ostvaku, posle mejlova u kojima je kritikovao američkog predsednika Donalda Trampa i njegovu administraciju.

U pismu Kancelariji za spoljne poslove i Komonvelt, Darok je napisao: "Zbog curenja zvaničnih dokumenata iz ove ambasade došlo je do mnogih spekulacija oko moje pozicije i trajanja mog preostalog mandata kao ambasadora. Sadašnja situacija mi onemogućava da izvršim svoju ulogu onako kako bi želeo.

Iako se moje obaveze ne završavaju sve do kraja ove godine, verujem da u sadašnjim okonlnostima treba omogućiti imenovanje novog ambasadora.

Zahvalan sam onima u Velikoj Britaniji i SAD, koji su ponudili svoju podršku u ovim teškim danima. To je dovelo do produbljivanja prijateljstva i bliskih veza između naše dve zemlje. Ja sam bio duboko dirnut.

Zahvalan sam onima sa kojima sam radio prethodne četiri decenije, posebno mom timu u SAD. Profesionalizam i integritet britanske državne službe izaziva zavist sveta. Odlazim uveren da ove vrednosti ostaju u dobrim rukama".

Kim Darok je, piše Mejl on sandej, u nizu tajnih depeša i beleški svojoj vladi napisao sve najgore o Trampu u njegovoj administraciji.

"Zapravo smatramo da aktuelni kabinet neće postati bitno normalniji nego što jeste; manje disfunkcionalan; manje nepredvidljiv; manje podeljen unutrašnjim sukobima; manje diplomatski nespretan i nevešt", napisao je u jednoj depeši.

Za Trampa nije štedeo pogrda, pa je, između ostalog, napisao da je nesposoban i nesiguran. Uglavnom su tačne vesti američkih medija o žestokim unutrašnjim sukobima i haosu u Beloj kući, naveo je u jednoj poruci.

U depeši najnovijeg datuma, poslatoj 22. juna, britanski ambasador kritikuje Trampovu politiku prema Iranu, nazivajući je nekoherentnom i haotičnom.

Darok je takođe ocenio da će predsednik Tramp "pasti" i doživeti "ponižavajući kraj".

Kurir.rs/BBC/Independet

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track