DANKAN: Boris Džonson je ambasadora bacio pod autobus time što ga nije branio od Trampa!
Foto: EPA / Michael Reynolds

ozbiljan incident

DANKAN: Boris Džonson je ambasadora bacio pod autobus time što ga nije branio od Trampa!

Planeta -

Time što ga nije podržao u sukobu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, Boris Džonson je britanskog ambasadora u Vašingtonu "bacio pod autobus", izjavio je mlađi ministar u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova Alen Dankan.

"On je u suštini bacio ovog fantastičnog diplomatu pod autobus zarad sopstvenih interesa", rekao je Dankan, prenosi Rojters, dodajući da je Džonson favorit da nasledi Terezu Mej na premijerskoj poziciji.

Kako navodi agencija, Dankan je bio ljut što Džonson nije branio ambasadora Kima Deroka u televizijskoj debati u utorak uveče, a smatra da je to uradio zbog ličnih interesa.

Favorit za naslednika britanske premijerke Tereze Mej, Boris Džonson, izjavio je da je Kim Derok, ambasador Britanije u SAD koji je podneo ostavku, sjajan diplomata, a da državne službenike ne bi trebalo uvlačiti u političku agendu.

"Nije ispravno da se karijere državnih službenika uvlače u političku agendu", rekao je Džonson.

Džonson smatra da je curenjem diplomatskih depeša učinjena velika šteta državnim službenicima, koji, kako kaže, daju nepristrasne savete ministrima.

foto: EPA / Oliver Contreras / Pool

Britanski ambasador u Vašingtonu podneo je danas ostavku nakon što ga je Tramp nazvao "glupim" i "pompeznom budalom".

Tramp je Deroka izvređao nakon što je procurelo da je ambasador američku administraciju označio kao nesposobnu, prenela je agencija Rojters.

"Od curenja zvaničnih dokumenata iz ove ambasade bilo je dosta spekulacija oko moje funkcije i mog ostanka kao ambasadora", naveo je Kim Derok u pismu ostavke. On je poručio da ovim činom želi da stavi tačku na te spekulacije.

"Trenutna situacija je takva da mi je nemoguće da nastavim da obavljam funkciju onako kako bih želeo", naveo je.

Diplomatske depeše koje su ranije procurile u javnost otkrile su da je britanski ambasador u SAD rekao da je administracija predsednika Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna i da je mala verovatnoća da će se poboljšati.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Michael Reynolds

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja