IRAN DEMANTUJE BRITANIJU: Nije tačno da smo pokušali da blokiramo njihov tanker! Da smo dobili to naređenje, mi bismo ga IZVRŠILI, I TO ODMAH!
Foto: EPA

ODGOVOR

IRAN DEMANTUJE BRITANIJU: Nije tačno da smo pokušali da blokiramo njihov tanker! Da smo dobili to naređenje, mi bismo ga IZVRŠILI, I TO ODMAH!

Planeta -

Iran je demantovao tvrdnju britanske vlade da su tri iranska broda pokušala da blokiraju prolaz kroz Ormuski moreuz, ali su se navodno povukla posle upozorenja britanskog ratnog broda.

U saopštenju predstavnika britanske vlade navodi se da se brod "HMS Montrouz" našao između iranskih brodova i broda britanske mornarice koja je uputila verbalno upozorenje iranskim brodovima nakon čega su se oni okrenuli.

Navodni incident se dogodio skoro nedelju dana pošto je Britanska kraljevska mornarica nezakonito zaplenila jedan iranski tanker kod Gibraltara zbog navodne sumnje da krši sankcije noseći naftu za Siriju.

"Zabrinuti smo zbog ove akcije i nastavljamo da pozivamo iranske vlasti da deeskaliraju situaciju u regionu", dodao je predstavnik britanske vlade.

Sa druge strane, iranska Revolucionarna garda negirala je navode britanske mornarice navodeći da bi, da je dobila naređenja o zapleni nekog broda, odmah to i izvršila.

"Nije bilo sukoba sa stranim brodovima, naročito sa engleskim brodovima", navela je iranska garda.

foto: Printscreen Twitter/Reuters

Inače, britanska novinska agencija Rojters uklonila je taj navodni video sa svoje platforme na Tviteru.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track