TURISTI OPSEDAJU GRAD SMRTI U AUSTRALIJI: Izbrisan sa karte pre 30 godina i svaki dah u njemu je smrtonosan, ali UPOZORENJA NE VREDE! (VIDEO)
Foto: Instagram

ludaci

TURISTI OPSEDAJU GRAD SMRTI U AUSTRALIJI: Izbrisan sa karte pre 30 godina i svaki dah u njemu je smrtonosan, ali UPOZORENJA NE VREDE! (VIDEO)

Planeta -

Vitenum je rudarski grad koji je napušten pre 50-ak godina zbog visokih koncentracija azbesta.

Vlasti mole turiste da zaobiđu gradić u Zapadnoj Australiji, naglašavajući kako samo udisanje vazduha može biti smrtonosno. Vitenum je izbrisan sa karata i isključen iz mreže nakon što su visoki nivoi azbesta u vazduhu prouzrokovale smrt hiljade rudara. Uprkos znakovima upozorenja, turisti još uvek hrle u taj bivši rudarski grad udaljen oko 300 kilometara od luke Hedland, piše Dejli mejl.

Posetioci dolaze u Vitenum kako bi fotografisali propali kafić Dok Holidej, draguljarnicu s urušenim krovom, napuštene automobile i domove, i pustu zemlju na kojoj se sve nalazi. Fotografije “ekstremnog turizma” prikazuju odmor čitavih porodice, kampovanje grupa prijatelja i turiste koji se, ponekad i sa kućnim ljubimcima – kupaju u jezeru. Takođe, mnogi dele fotografije znak upozorenja na kojem piše da ne ulaze. Većina ih u svojim opisima ne spominje smrtonosne zagađivače u vazduhu ili bilo kakav problem.

Ministar za aboridžinske poslove i zemlje Ben Vajat rekao je da je zastrašujuća količina azbesta još uvek u vazduhu, a grad nikada neće biti siguran za posetu. Rekao je da kada je rudnik Vitenum zatvoren 1966. godine, a nakon zatvaranja su ostala tri miliona tona jalovine, odnosno azbestnih ostataka u klancu i okolini: “Izloženost samo jednom vlaknu te jalovine mogla bi biti fatalna”.

Vajat je rekao da nikakav novac ili vreme neće biti dovoljni da se grad očisti do mere prihvatljive za ljudsko stanovanje.

“Imam jednostavnu poruku za svakoga ko razmišlja o putovanju u Vitenum. Nemojte”, rekao je i dodao: “Ti znakovi upozorenja nisu tu za ukras ili za obogaćivanje vaše Instagram kolekcije. To su ozbiljna upozorenja o ozbiljnim zdravstvenim posledicama. Ne mogu dovoljno naglasiti da je veoma glupo putovati u Vitenum. Postoji mnogo klisura u Zapadnoj Australiji koje ne nose sa sobom pretnju fatalnih posledica”.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Instagram/jaedooon/carriemcdowell_artist/anniikkay

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja