Najnovije vesti

PRVI KORAK KA SMIRIVANJU U VENECUELI: Maduro se dogovorio s opozicijom, ovo je samo početak!
Foto: Profimedia, EPA

DOGOVOR

PRVI KORAK KA SMIRIVANJU U VENECUELI: Maduro se dogovorio s opozicijom, ovo je samo početak!

Planeta

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je napisao na Tviteru da je rezultat pregovora sa predstavnicima opozicije na Barbadosu sporazum o održavanju stalnog dijaloga.

 

"Posle tri dana napetih pregovora sa venecuelanskim opozicionarima dogovorili smo se da uspostavimo stalni dijalog", napisao je Maduro.

 

On je izrazio uverenost da će uskoro dve strane uspeti da postignu "veliki sporazum o miru i suživotu".

Podsetimo, u ponedeljak 8. jula počeo je proces dijaloga sa venecuelanskom opozicijom, uz učešće Vlade Norveške, na ostrvu Barbados. Teme razgovora su bile sve oblasti života zemlje: od ekonomije, politike, kulture do socijalne sfere.

 

Situacija u Venecueli napeta je od januara, kada se lider opozicije Huan Gvaido nezakonito proglasio za privremenog predsednika i kada su počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika. Vašington i njegovi saveznici podržali su Gvaida i vršili strašan pritisak su predsednika Nikolasa Madura da se povuče. Sjedinjene Američke Države su zaplenile venecuelansku naftnu imovinu vrednu više milijardi dolara i nametnule toj zemlji nove sankcije.

Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč, kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i kako bi preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje slobodne od američkog pritiska dale su svoju podršku Maduru - kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...