GRČKI PROFESOR OBJAŠNJAVA: Nikada do sada nismo doživeli takav fenomen na Halkidikiju, ovakve opasnosti će biti sve češće! (VIDEO)
Foto: AP

katastrofa

GRČKI PROFESOR OBJAŠNJAVA: Nikada do sada nismo doživeli takav fenomen na Halkidikiju, ovakve opasnosti će biti sve češće! (VIDEO)

Planeta -

"Nikada do sada nismo doživeli takav fenomen na Halkidikiju u smislu njegovog obima i siline, dva veoma važna faktora", izjavio je danas profesor Eftimis Lekas govoreći o razornoj oluji koja je zahvatila severnu Grčku u noći između srede i četvrtka.

Kao stručnjak za upravljanje prirodnim katastrofama, Lekas je napomenuo da se svet protivi "novim vrstama opasnosti" čije su varijable u velikoj meri nepoznate i da se moraju prilagoditi njihovoj sve češćoj pojavi.

"Imamo sliku onoga što se desilo od prvog trenutka, ali analiziramo karakteristike fenomena i smatramo da je bio jedinstven", rekao je Lekas.

"Svaka pojava je u izvesnoj meri jedinstvena, naravno, ali ono što nas iznenadi, što me je iznenadilo lično, jeste da se svaki put suočavamo sa novim vrstama opasnosti", istakao je on.

1 / 13 Foto: EPA / Ververidis Vassilis

Kao primer, on je naveo putovanje u Indoneziju pre šest meseci sa timom naučnika, kako bi proučili cunami koji se dogodio bez ikakvog prethodnog zemljotresa, nešto što nikada ranije nije bilo zapaženo.

"Moramo da zaboravimo stare strukture za vanredne situacije i sve što smo do sada znali", rekao je on.

"Moramo da se prilagodimo pojavi novih opasnosti čije dimenzije i karakteristike ne znamo, opasnostima koje će biti sve učestalije", rekao je on i dodao da ćemo stalno imati veća područja zahvaćena snažnijim intenzitetom.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track