OVAJ ČOVEK JE PRVI POKRENUO PRIČE DA JE SLETANJE NA MESEC LAŽ: Njegova knjiga izazvala je buru, a evo zašto je mislio da je sve snimljeno u studiju! (VIDEO)
Foto: Youtube/AP/EPA

MILIONI I DANAS VERUJU U TO

OVAJ ČOVEK JE PRVI POKRENUO PRIČE DA JE SLETANJE NA MESEC LAŽ: Njegova knjiga izazvala je buru, a evo zašto je mislio da je sve snimljeno u studiju! (VIDEO)

Planeta -

Ove godine se obeležava 50 godina od sletanja na Mesec, ali i dan-danas milioni širom sveta veruju da ovog revolucionarnog događaja uopšte nije ni bilo i da je u pitanju vrhunska zavera.

Međutim, da li ste se ikada pitali kako je sve počelo, kada su počele da se pojavljuju prve teorije zavere?

Smatra se da iza svega stoji Amerikanac Bil Kejsing. On je, zapravo, i radio za kompaniju koja je gradila raketne motore "saturn V", tako da je bio među 400.000 ljudi zaslužnih za razvoj svemirskog programa Apolo agencije NASA.

Samo on je i posumnjao da je nešto sumnjivo i kasnije je ceo život posvetio tome. 1976. godine objavio je knjigu "Nikad nismo bili na Mesecu: Američka podvala od 30 milijardi dolara". To je pokrenulo čitav niz teorija zavere koje su aktuelne i danas.

Bil Kejsing
Bil Kejsing foto: Youtube/Printscreen

Primera radi, čak i svaki 6 Britanac veruje da je sletanje na Mesec lažirano.

Kejsing je tokom celog života propagirao da je NASA sve izvela u studiju.

Izneo je čitav niz dobro poznatih teza: na fotografijama nisu vidljive zvezde, američka zastava se pomera iako je to nemoguće, vide se senke iz različitih uglova i uopšte nema kratera koji je napravila letelica Igl.

"Zna se da NASA nije imala nekog uspeha i onda smo 1969. odjednom mogli da sprovedemo u delo takav let? To je statistički nemoguće", rekao je 1994. godine.

foto: EPA/NASA

Kejsing je umro 2005. godine u 82. godini.

Iako je NASA, kao i veliki broj stručnjaka, tokom decenija objašnjavala da je let na Mesec bio stvaran, neverne Tome ne daju se uveriti.

foto: EPA/NASA

Čitavoj priči je doprinela i scena iz jednog filma o Džejms Bondu "Dijamanti su večni" sa Šonom Konerijem. Dok je jurio nekog negativca, Džejms Bond je slučajno upao na set koji je izgledao kao površina Meseca, sa sve astronautima što aludira na to da je sve izvedeno u studiju. To je ipak bila šala, ali su kasnijih godina počeli da se snimaju filmovi u kojima se "primila" ideja o lažnom sletanju.

Pogotovo u eri interneta, ova teorija zavere je tek dobila na popularnosti.

"Amerikanci vole teorije zavera. Svaki put kad se nešto dogodi, uvek se nađe neko ko će ponuditi kontraobjašnjenje. Osim toga, kako bi se održavala ova laž 5 decenija, a da niko iz NASA nikad nije progovorio o tome ili se slučajno izlanuo", rekao je istoričar Rodžer Launijus.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: Youtube/AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track