ZBOG OVOG SNIMKA TRESAO SE NATO: Sletanje ruskog aviona ozbiljno je zabrinulo Alijansu (VIDEO)
Foto: EPA

naoružavanje

ZBOG OVOG SNIMKA TRESAO SE NATO: Sletanje ruskog aviona ozbiljno je zabrinulo Alijansu (VIDEO)

Planeta -

Rusija je objavila petominutni snimak na kom se vidi sletanje aviona sa sistemom S-400 na aerodrom u Turskoj, što se nije dopalo čelnicima NATO alijanse.

Alijansa je odmah reagovala i izrazila zabrinutost nastalom situacijom.

"Alijansa je duboko zabrinuta nastalom situacijom. Generalni sekretar (Jens Stoltenberg) je ranije više puta izjavljivao da svaka članica NATO-a ima pravo da samostalno donosi odluke o tome koje tipove naoružanja će koristiti, ali ruski sistemi će biti nekompatibilni sa sistemima američke protivraketne odbrane, i to je problem“, saopštila je Alijansa.

Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će ruski sistem biti korišćen.

„Turska će upotrebiti lansirne protivvazdušne sisteme S-400, koje je kupila od Rusije, ukoliko bude napadnuta“, izjavio je Erdogan što je naišlo na osudu Amerike.

foto: EPA

„Naš stav u Stejt departmentu prema Turskoj i S-400 se nije promenio“, rekla je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortegus komentarišući pisanje medija da isporuke S-400 mogu biti izvršene već u utorak.

foto: EPA

Ranije je vršilac dužnosti šefa Pentagona Mark Ešper rekao da Turska neće dobiti američke vojne avione F-35 ako kupi ruske sisteme S-400.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track