OVO JE DIPLOMATSKI VANDALIZAM: TRAMP UDARIO NA IRAN da iznervira Obamu!
Foto: EPA

Procurile DEPEŠE

OVO JE DIPLOMATSKI VANDALIZAM: TRAMP UDARIO NA IRAN da iznervira Obamu!

Planeta -

LONDON - Američki predsednik Donald Tramp izašao je iz iranskog nuklearnog sporazuma samo zato što je taj sporazum povezan s njegovim prethodnikom Barakom Obamom, pokazuju nove depeše bivšeg britanskog ambasadora u SAD Kima Daroka koje su procurile.

- Izgleda da se administracija oslanja na akt diplomatskog vandalizma zbog ideoloških razloga i razloga ličnosti: radi se o Obaminom sporazumu - napisao je Darok u maju 2018, a prenosi britanski dnevnik Mejl on Sandej.

Druga serija

Ovaj dokument deo je druge serije poverljivih izveštaja koji su procurili i objavljeni su u tom britanskom dnevniku. Prvi telegrami koji se kritički odnose prema Trampovoj administraciji, a pojavili su se u medijima pre nedelju dana, izazvali su besnu reakciju američkog predsednika i ostavku britanskog ambasadora Daroka. U njima je Tramp okarakterisan kao „pompezna budala“ i „luckast lik“.

Britanski list objavio je najnovije dokumente koji su procurili i pored pretnji britanske policije.

U maju 2018. godine Boris Džonson, tadašnji britanski ministar spoljnih poslova, otišao je u Vašington da pokuša da ubedi američkog predsednika da ne izvuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. U depeši poslatoj posle toga ambasador Kim Darok otkrio je podele u Trampovom timu u vezi s tom odlukom.

- Ne mogu da formulišu nikakvu strategiju za dan posle i kontakti sa Stejt departmentom ne ukazuju ni na kakav plan za pružanje ruke partnerima i saveznicima, bilo u Evropi ili u regionu - napisao je ambasador.

foto: AP/Sait Serkan Gurbuz

Kim Darok

On je takođe preneo da se američki državni sekretar Majk Pompeo „suptilno distancirao i govorio o ‘odluci predsednika’“ za vreme razgovora s Borisom Džonsonom. Prema bivšem britanskom ambasadoru, Majk Pompeo je nagovestio da je bezuspešno pokušao da proda revidiran tekst sporazuma Donaldu Trampu.

Nuklearni sporazum je postignut 2015. između Irana i šest svetskih sila - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, a omogućio je ukidanje dela sankcija Teheranu u zamenu za iransko obavezivanje da neće razvijati nuklearno oružje. Tramp je 8. maja 2018. najavio da se SAD povlače iz sporazuma.

Protiv predsednika

PROTESTI U ČIKAGU ZBOG HAPŠENJA MIGRANATA

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u centru Čikaga protiv imigracione politike predsednika Donalda Trampa. Prema pisanju američkih medija, nadležne službe u SAD planiraju da sprovedu opsežnu raciju i uhapse oko 2.000 ilegalnih imigranata kojima je izdato rešenje o deportaciji.

Kurir.rs/Andrija Ivanović/Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track