SAUDIJSKA ARABIJA POPUŠTA ŽENAMA LANCE? Uskoro bi mogle da putuju van zemlje bez dozvole muškog člana porodice
Foto: AP

nova pravila

SAUDIJSKA ARABIJA POPUŠTA ŽENAMA LANCE? Uskoro bi mogle da putuju van zemlje bez dozvole muškog člana porodice

Planeta -

Žene iz Saudijske Arabije bi uskoro mogle da putuju van zemlje bez dozvole muškaraca, a reforme bi trebale da budu sprovedene već ove godine.

Prema sadašnjim zakonima ovog kraljevstva, ženama je potrebna saglasnost muškog rođaka da putuju u inostranstvo ili da dobiju pasoš.

Zakoni su već ublaženi kako bi žene mogle da upravljaju vozilima, a sada će biti proširene kako bi im se omogućilo da napuste zemlju. Promena će stupiti na snagu ove godine, izjavili su saudijski zvaničnici za Vol Strit Žurnal.

Jedan član saudijske kraljevske porodice izjavio je za medije da nema sumnje da i rukovodstvo, vlada i narod žele da se taj sistem promeni.

foto: AP

U prošlosti je ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije moralo da dostavi putnu ispravu ženi, ali koja bi bila potpisana od strane nekog njenoj muškog rođaka.

U skorije vreme, aplikacija saudijske vlade je omogućavala muškarcima da dodele ili uskrate dozvolu putem pametnog telefona, piše Dejli Mejl.

Neke mlade Saudijke koje su poslednjih godina pobegle iz zemlje, učinile su to tako što su pristupile telefonu svog oca i promenile dozvolu.

Ipak neće se sve odredbe zakona promeniti. Ženama i dalje treba dozvola muškarca da se udaju ili da izađu iz zatvora.

Često se dešava da zatvorenice ostaju u zatvoru i nakon što su odslužile kaznu, jer ih njihovi rođaci nisu potražili.

Kurir.rs/Dejli Mejl

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track