Najnovije vesti

PENTAGON DOBIJA ŠEFA POSLE 7 MESECI? Tramp zvanično nominovao Marka Espera za ministra odbrane SAD
Foto: AP

NAJDUŽE ČEKANJE DOSAD

PENTAGON DOBIJA ŠEFA POSLE 7 MESECI? Tramp zvanično nominovao Marka Espera za ministra odbrane SAD

Planeta

VAŠINGTON - Bela kuća zvanično je nominovala Marka Espera za ministra odbrane, funkciju koju je on već obavljao u svojstvu vršioca dužnosti od prošlog meseca.

Esper bi tako trebalo da nasledi Džejmsa Matisa, čija je ostavka pre sedam meseci pokrenula u Pentagonu do sada nezabeleženi period nestabilnosti na najvišem nivou.

Esper bi već u četvrtak trebalo da bude potvrđen kao novi šef Pentagona, a zatim će položiti zakletvu. Međutim, prvo će morati na saslušanje pred SEnat, u kom većinu drže republikanci.

Za ovih sedam meseci od Matisovog odlaska, Amerika se suočila s mogućim ratom s Iranom, navodi AP dodajući da je ovo najduže čekanje novog ministra u istoriji Pentagona. 

Matis je mislio da će biti potrebno dva meseca za postavljanje njegovog naslednika, a to je u tom trenutku delovalo kao užasno dug period. Međutim, ni sedam meseci kasnije još nije potvrđen ni novi zamenik ministra odbrane SAD, a neizvesno je imenovanje drugih zvaničnika na značajnim visokim civilnim i vojnim pozicijama u Pentagonu, što je, opet, najduže čekanje u novije vreme.

Uzroci ovakve situacije su različiti, ali bez obzira na sve, vakuum koji se stvorio u vođstvu Ministarstva odbrane počeo da brine članove Kongresa i druge zvaničnike. U trenutku globalne neizvestnosti, to stvara osećaj da nešto nije u redu u kritično važnom delu američke vlade, konstatuje AP.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...