OVO GLASANJE ODREDIĆE SUDBINU EU: Evropski parlament bira Ursulu fon der Lejen za šefa EK! Poslanici podeljeni, SVE JE MOGUĆE! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter, Printscreen YouTube/Ruptly TV

burno

OVO GLASANJE ODREDIĆE SUDBINU EU: Evropski parlament bira Ursulu fon der Lejen za šefa EK! Poslanici podeljeni, SVE JE MOGUĆE! (VIDEO)

Planeta -

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaju o imenovanju Ursule fon der Lejen, doskorašnje ministarke odbrane Nemačke, za predsednicu Evropske komisije. Raspravu i glasanje koje zatim sledi možete da pratite uživo na portalu Kurir.

Ukoliko Lejenova dobije podršku Evropskog parlamenta, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva Komisije. U suprotnom, Evropski savet ima mesec dana da EP dostavi ime novog kandidata za najvišu funkciju u Evropskoj komisiji.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen predstavila je svoj program na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu i odgovarala na pitanja lidera političkih grupa, a zatim je počela debata evropskih poslanika o njenom imenovanju i programu.

Glasanje će biti obavljeno tajno u 18 časova.

Lejenova je rekla da njen program ima za cilj ujedinjenje i jačanje Evrope. Kao prioritet navela je pitanje klimantskih promena, a zatim socijalna pravda i jednakost, vladavina prava i efikasnija spoljna politika EU.

Da bi bila postavljena na mesto predsednice Evropske komisije Lejenova mora da dobije poverenje više od polovine od 751 poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropska narodna partija iz čijih redova dolazi Ursula fon der Lajen, ujedno i najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu, već je najavila svoju podršku izboru prve predsednice Evropske komisije. Evropske socijaldemokrate, kao druga partija po broju poslanika, imaju primedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata sa evropskih izbora u slučaju nominovanja Ursule fon der Lejen.

I socijaldemokrate i evropski liberali očekuju da vide da li će Lejenova podržati njihove zahteve koji se odnose na programsku politiku i sastav nove Evropske komisije.

Zeleni i krajnja levica već su najavili da će glasati protiv.

Ukoliko Ursula fon der Lejen dobije potrebu većinu u Evropskom parlamentu, odmah se kreće u nominacije za sastav nove Evropske komisije, koja bi trebalo da počne sa radom u novembru.

Ukoliko njena kandidatura bude odbijena, lideri EU će morati da ponove proces izbora kandidata za vodeće pozicije EU i Evropskom parlamentu u roku od mesec dana dostave ime novog kandidata za predsednika Evropske komisije.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track