Najnovije vesti

TUTANKAMONOV SARKOFAG NA OBNOVI POSLE 100 GODINA: Zlatni kovčeg egipatskog dečaka kralja nije diran od pronalaska do danas! (FOTO)
Foto: EPA / Ian Langsdon

neprocenjiv artefakt

TUTANKAMONOV SARKOFAG NA OBNOVI POSLE 100 GODINA: Zlatni kovčeg egipatskog dečaka kralja nije diran od pronalaska do danas! (FOTO)

Planeta

Eksperti su započeli obnovu zlatnog sarkofaga egipatskog dečaka-kralja Tutankamona po prvi put od otkrića grobnice 1922. godine, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Kovčeg i čuvena zbirka predmeta pronađenih u Tutankamonovom grobu trebalo bi da budu centralni deo novog Grand egipatskog muzeja (GEM) koji će Egipat otvoriti naredne godine u blizini piramida u Gizi.

foto: EPA / EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

Ministarstvo je saopštilo da je sarkofag dovezen pre tri dana sa juga Egipta do muzeja na restauraciju i to prvi put od otkrića grobnice.

"Kovčeg je pretrpeo mnogo štete, uključujući pukotine u zlatnim slojevima gipsa i opšte loše stanje zlatnih slojeva", kazao je Eisa Zidan, šef Odeljenja za restauraciju u muzeju, te dodao da će restauracija trajati oko osam meseci.

foto: EPA / Ian Langsdon

Egipat je ranije najavio da će novi muzej zvanično biti otvoren do kraja 2020. godine. Gradnja je trajala 15 godina, a delimično je finasirao Japan.

foto: EPA / Ian Langsdon

Grobnicu kralja 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru otkrio je britanski arheolog Hauard Karter 1922. godine. Grobnica je bila netaknuta i u sklopu nje nalazilo se oko 5.000 artefakata.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Ian Langsdon

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...