Najnovije vesti

DUTERTE BI DA RATUJE SA KINOM: Pozvao u pomoć mornaricu SAD, kaže da imaju obavezu da ga podrže (VIDEO)
Foto: EPA

opasno

DUTERTE BI DA RATUJE SA KINOM: Pozvao u pomoć mornaricu SAD, kaže da imaju obavezu da ga podrže (VIDEO)

Planeta

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte se poziva na Sporazum o uzajamnoj odbrani sa Sjedinjenim Državama i zahteva od Mornarice SAD da napadne Kinu.

Duterte je reagovao na široko rasprostranjen pritisak u zemlji da njegova vlada izbaci kineske brodove sa ostrva Spratli, koji se nalaze unutar filipinske suverene teritorije u Južnom kineskom moru.

Komunistička partija Kine tvrdi da je skoro celo Južnokinesko more kinesko uprkos tome što je međunarodni tribunal iz 2016. utvrdio da su tvrdnje Pekinga netačne i da je izgradnja veštačkih ostrva na filipinskoj i vijetnamskoj teritoriji nezakonita.

Kina je obećala da će ignorisati tu odluku i od tada je nastavila da šalje ribarske brodove u suverene filipinske vode. Kineska praksa izazvala je višestruke proteste u Manili ovog meseca nakon potonuća filipinskog ribarskog broda koji je usidren na Rekto Banku, teritoriju koju međunarodna zajednica, osim kineskog komunističkog režima, smatra nesporno filipinskim.

Kineski brod koji je zabio u filipinske ribare potopio je plovilo i pobegao, ostavljajući ih da se utope. Muškarce je na kraju spasio vijetnamski brod koji je legalno prošao blizu njihove olupine.

Portparol Dutertea, Salvador Panelo, prvobitno je nazvao potonuće "varvarskim", ali je sam Duterte insistirao da istraga oslobodi Kinu i da neće preduzimati nikakve korake protiv Pekinga. Sporazum o uzajamnoj odbrani između Vašingtona i Manile zahteva od vojske SAD-a da uzvrati ako strana sila napadne Filipine.

"Sada zovem Ameriku. Pozivam se na sporazum RP-SAD”, rekao je Duterte. "Voleo bih da Amerika okupi svu njihovu 7. flotu ispred Kine. Sada ih pitam. Pridružiću im se. Voziću se na brodu na kojem će biti admiral SAD".

"Kada Amerikanci kažu, mi smo sada ovde, spremni, ja ću ih pritisnuti", dodao je on, ukazujući da bi takav čin rata bio "kraj Palavana", pokrajina Filipina koja je najbliža incidentu.

Kineski komunistički režim je insistirao da je incident bio slučajan i civilni po

svojoj prirodi.

„Želeo bih da naglasim da je ovo samo slučajni sudar između ribarskih brodova na moru. Neodgovorno je i kontra-konstruktivno povezati ovaj incident sa kinesko-filipinskim prijateljstvom ili čak iz njega izvući političke interpretacije “, izjavio je novinarima u junu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

Kurir.rs/Breitbart

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...