KRATAK SPOJ U RUSKOJ NUKLEARKI: 3 isključene  jedinice uskoro se vraćaju u rad, radijacija normalna
Foto: Printscreen YouTube/ Россия 24

INCIDENT

KRATAK SPOJ U RUSKOJ NUKLEARKI: 3 isključene jedinice uskoro se vraćaju u rad, radijacija normalna

Planeta -

MOSKVA - Ruska nuklearna centrala "Kalinjinska", severnozapadno od Moskve, isključila je danas tri od četiri svoje proizvodne jedinice nakon kratkog spoja transformatora, ali je nivo radijacije ostao normalan i niko nije ugrožen, objavila je ruska firma Rosenergoatom, koja je deo državne nuklearne korporacije Rosatom.

Navodi se da se nuklearka u kojoj se desio incident nalazi u regionu Tver na oko 350 kilometara od prestonice Rusije.

"Nivo radijacije u centrali i na teritoriji koja je okružuje ostao je nepromenjen i u skladu je sa normalnim nivoima", saopštio je Rosenergoatom dodajući da isključivanje nekoliko proizvodnih jedinica u ovoj nuklearki sa mreže nije povezano sa radom glavne opreme centrale.

Ruska agencija je iz Centra za informisanje javnosti nuklearke "Kalinjinske" prethodno obaveštena da sutra može da dođe do ponovnog priključivanja tri od četiri proizvodne jedinice, pošto budu utvrđeni svi razlozi incidenta.

"U ovom trenutku moramo da utvrdimo razloge, bez toga neće biti dozvole za priključivanje na mrežu. Čim utvrdimo razloge, videćemo koje proizvodne jedinice će biti priključene i kojim redosledom. Priključivanje jedinica bi možda moglo da se očekuje i pre 19. jula", navedeno je iz Centra.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track