Najnovije vesti

ONO ŠTO JE SVETI SAVA ZA SRBE, TO JE SERGIJE RADONJEŠKI ZA RUSE: RPC danas slavi osnivača monaštva u Rusiji (VIDEO)
Foto: Printscreen

vera

ONO ŠTO JE SVETI SAVA ZA SRBE, TO JE SERGIJE RADONJEŠKI ZA RUSE: RPC danas slavi osnivača monaštva u Rusiji (VIDEO)

Planeta

Ruska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Sergija Radonješkog. Ono što je Sveti Sava za Srbe, to je Sveti Sergije Radonješki za Ruse. Uspeo je da izmiri i ujedini ruske knezove, a smatra se osnivačem monaštva u Rusiji.

U Srbiji se slavi 8. oktobra, kada obeležava se dan njegovog upokojenja, a čuven je još kao zaštitnik učenika i kao veliki duhovnik.

Živeo je u 14. veku, a kako je jačalo Pravoslavlje u Rusiji, tako je i jačao kult ovog svetitelja među narodom.

 

Sa svojih 10 godina mladi Vartolomej (to mu je bilo svetovno ime) se naučio pismenosti u crkveno-školskoj opštini, zajedno sa svojom braćom (stariji Stefan i mlađi Petar).

Oko 1328. godine zbog siromaštva Vartolomej je bio primoran da se preseli u grad Radonješ. Nakon smrti roditelja, Vartolomej odlazi u Hotkovo-Pokrovski manastir, gde je već bio njegov brat Stefan. Tu su se predali strogom postu i podvižništvu.

 

Nedaleko od manastira izgradili su isposnice na obalama reke Koncuri, gde je kasnije izgrađena (oko 1335) mala drvena crkva u čast Svete Trojice, na mestu gde se danas nalazi katedrala i crkva Svete Trojice. Tu Vartolomej prima monaški čin pod imenom Sergej, u spomen na mučenika Sergeja.

 

Manastir Svete Trojice osnovan je 1345. godine. Sergej je bio njen drugi iguman i sveštenik. Monasima je davao primer svojom poslušnošću, predanošću radu i molitvi.

Manastir je napredovao i njegova slava je rasla. Zajedno sa svojim učesnicima podigao je više od 40 manastira koji čine Trojičko-sergejsku lavru.

U toj lavri danas postoji duhovna akademija koju pohađaju i učenici iz Srbije, pod pokroviteljstvom SPC. Zbog toga, svaki put kada se proslavlja Sveti Sergije Radonješki, na liturgiji koju služi ruski patrijarh uvek prisustvuje neko od episkopa SPC.

 

Tokom svog života Sergej Radonješki činio je mnoga čuda. Ljudi su dolazili iz raznih gradova, tražeći isceljenje za svoje bolesti i kako bi čuli pouke, a ponekad čak i samo da ga vide. Prema predanju, vaskrsao je dečaka koji je umro na rukama svoga oca.

 

Kurir.rs/Carsa.rs

Foto: Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...