Najnovije vesti

CEO SVET ĆE JESTI RUSKI HLEB: Moskva planira drastično povećanje kako proizvodnje tako i izvoza žitarica
Foto: Shutter

strategija

CEO SVET ĆE JESTI RUSKI HLEB: Moskva planira drastično povećanje kako proizvodnje tako i izvoza žitarica

Planeta

Rusija će do 2035. godine povećati proizvodnju žitarica na 150,3 miliona tona, procenjuje rusko ministarstvo poljoprivrede u "optimističnom scenariju" iz nacrta nove strategije.

Ista strategija podrazumeva i ulaganja od nekoliko desetina milijardi dolara u infrastrukturu i logistiku.

 

Strategija razvoja do 2035. godine, koja je poslata vladi na razmatranje, koštaće više od 4.400 milijardi rubalja (70 milijardi dolara), a sredstva će se obezbediti od privatnih investitora, putem zajmova i državnog finansiranja, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Rojters.

Ruska proizvodnja žitarica bi, kako ocenjuje britanska agencija, mogla da odigra ključnu ulogu u planu predsednika Vladimira Putina najavljenom pre godinu dana o povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda na 45 milijardi dolara do 2024. godine.

 

Prema osnovnom scenariju, Rusija, kao najveći izvoznik pšenice u svetu, proizvodiće 140 miliona tona žitarica godišnje do 2035. godine, dok će izvoziti 55,9 miliona tona, saopštilo je ministarstvo.

 

Istovremeno, optimističniji scenario predviđa proizvodnju od 150,3 miliona tona i izvoz od 63,6 miliona tona.

 

Ove godine bi proizvodnja žitarica trebalo da iznosi 118 miliona tona, a izvoz u sezoni 2019/2020. oko 45 miliona tona, prema procenama ministarstva.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...